Waar ben je naar op zoek?

NOVA voerconcept voor zeugen

Behoeftes van de zeug veranderen onder invloed van andere genetica en hogere prestaties. Ook bedrijven zijn in ontwikkeling, worden groter, krijgen meerdere locaties en soms meer personeel. Dit vraagt om een andere aanpak van voer en voertoepassing. Daarom hebben we NOVA ontwikkeld, hét antwoord voor uw toekomst.

De kracht van NOVA

  • Beste biggen
  • Beste prestaties
  • Hoogste rendement
  • Meeste arbeidsgemak

De vier pijlers van het NOVA voerconcept voor zeugen

NOVA is gebaseerd op het resultaat van praktijkproeven bij 5000 zeugen verdeeld over 38 praktijkbedrijven in Noordwest-Europa. Het NOVA-concept is gebaseerd op vier belangrijke pijlers:

1

Meer en vitale biggen

NOVA voeders zjn speciaal samengesteld om biggen de beste start te geven. Dat lukt dankzij de hogere voeropname van de zeugen en resulteert in een betere groei van de biggen voor en na spenen. Zo geven de zeugen hun biggen de beste start mee. 

2

Hoogste melkproductie

NOVA biedt een optimale balans van belangrijke voedingsstoffen die de melkproductie en -kwaliteit maximaliseren en zorgen voor zwaardere, meer en uniforme biggen bij het spenen. Resultaat is minder uitval van de biggen en uniformere tomen. 

3

Hoge levensproductie van zeugen

Het NOVA assortiment, van opfokvoeders tot dracht- en lactovoeders, biedt de ideale nutritionele ondersteuning tijdens alle levensstadia van de zeug. Met deze voeders kunt u beter sturen op een goede conditie van uw gelten en zeugen. Zo blijven uw zeugen langer op een hoog productieniveau en behalen zij een hogere levensproductie. 

4

Eenvoudig werken

Voor elke varkenshouder is het mogelijk om de juiste keuze te maken binnen het NOVA assortiment. Doel: voorspelbare prestaties, gemakkelijk werken en behalen van bedrijfseigen doelstellingen. NOVA zorgt voor rustige zeugen tijdens de drachtperiode, soepele overgang van dracht naar lactatie en gemakkelijker werken in de kraamstal. 

Nieuwe innovaties maken NOVA concept nog sterker

De afgelopen jaren heeft deze aanpak zijn waarde in de praktijk al duidelijk bewezen. De tijd staat echter niet stil en de sector blijft zich snel ontwikkelen. De productieresultaten bij zeugen blijven stijgen. Met name het aantal geboren biggen is de laatste jaren nog gestegen. Dit is positief maar legt wel veel druk op de kwaliteit van de pasgeboren biggen. En het vraagt ook veel op vlak van management op zeugenbedrijven. Ook mogen we niet vergeten dat de zeugen zelf veranderd zijn. Zeugen zijn magerder geworden. Dit vraagt een aangepaste nutritionele aanpak. Een derde ontwikkeling in de markt is de schaalvergroting van de bedrijven. Op grotere bedrijven, waar vaak met personeel gewerkt wordt, is arbeidsgemak een belangrijk aandachtspunt. En tenslotte is het steeds belangrijker om zeugenbedrijven te kunnen begeleiden en monitoren. We moeten daarom optimaal gebruik maken van de beschikbare data. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot 4 focuspunten in het vernieuwde NOVA concept:

1

Conditieherstel en spekdikte opbouw

Zeugen die veel melk produceren en veel biggen spenen, verliezen in de kraamstal veel conditie. Daarnaast zien we dat op veel bedrijven de zoogduur toeneemt. Dit betekent dat we na het dekken meer aandacht moeten besteden aan conditieherstel en spekdikte opbouw.

2

Betere bigoverleving

Door het toegenomen aantal geboren biggen daalt het gemiddeld geboortegewicht. Veel biggen betekent ook een hoger risico op een te lage biestopname. Kleinere biggen en een lagere colostrumopname verhogen de kans op allerlei problemen zoals diarree in de eerste levensweek. Biggen worden vaak besmet met kiemen die door de zeug uitgescheiden worden. Daarom is de samenstelling van NOVA Vital Lacto aangepast met als doel de bacteriële flora in de darm van zeugen te sturen.

3

Meer werkgemak

Het is heel belangrijk om in de kraamstal zo gemakkelijk mogelijk te kunnen werken. Daarom kiezen we voor een strak voederschema, laten we de zeugen rustig opstarten na het werpen en wordt het voederschema pas echt verhoogd als de gevoelige periode voor de zeugen na werpen voorbij is.

4

Optimaal gebruik van data

Wij gebruiken het ForFarmers hulpmiddel Agroscoop om onze klanten te ondersteunen. Agroscoop is een programma met een koppeling van de technische gegevens van de zeugenboekhouding. Dit zorgt ervoor dat alle resultaten op het zeugenbedrijf zeer goed door de adviseur gevolgd kunnen worden. Daarnaast is Agroscoop een zeer goed hulpmiddel om verbeterpunten te analyseren. Tot slot biedt Agroscoop ook de mogelijkheid om te benchmarken: zeugenbedrijven vergelijken met gemiddelden van de totale database.

Vernieuwd zeugenconcept NOVA

Op stap met Delphine: vernieuwd zeugenconcept NOVA

Wenst u meer informatie over het NOVA-zeugenconcept?

Vul dan onderstaand contactformulier in en neem zo direct contact op met onze zeugenspecialist. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens