Waar ben je naar op zoek?

Goede voeropname van biggen na spenen

Een goede voeropname na spenen is cruciaal en begint al vóór het spenen van de biggen. Zorg er dus voor dat biggen vóór spenen al hun darmen trainen en leren eten. Na spenen is het belangrijk dat alle biggen vanaf dag 1 eten. Hoeveel ze eten is afhankelijk van de speenleeftijd en hoe goed ze voor spenen al hebben leren eten. 
Eerder in het Jaar van de Big stonden we stil bij geboorte en biest, het leren eten en verteren van de biggen, omstandigheden rondom spenen, water en klimaat. Deze maand behandelen we de 6e stap van het VIDA 6-stappenplan: de voeropname na spenen. 
In dit artikel over voeropname na spenen behandelen we de volgende onderwerpen:

Darmen trainen: de basis voor succes

Om een gezonde big van hoge kwaliteit te kunnen produceren is een goede start het halve werk. Hoe beter de darmen van de big in de kraamstal worden getraind, hoe beter de big na spenen zal groeien. Als de big vóór spenen onvoldoende vast voer heeft opgenomen is het risico speendiarree vergroot. Het is dus belangrijk om de biggen al in de kraamstal te laten wennen aan de voeding die ze na het spenen opnemen. De basisregel luidt: voer gedurende de laatste 5 dagen voor spenen hetzelfde als in de 5 dagen na spenen. Onze VIDA-producten zijn speciaal ontwikkeld om jonge biggen het voer snel op te laten nemen na spenen. Start dus al met VIDA speenvoer in de kraamstal. 

VIDA Muesli ter ondersteuning van de darmgezondheid

VIDA Muesli is een vezelrijk product. Vanwege de verschillende componenten wordt VIDA Muesli goed opgenomen door biggen en draagt het bij aan een goede darmgezondheid. VIDA Muesli is ontwikkeld om gelijktijdig naast de VIDA-speenvoeders in te zetten ter ondersteuning van de darmgezondheid. Plaats hierbij de VIDA Muesli dicht naast de VIDA-speenvoeders in 2 aparte voerkommen.

Afbeelding: Nieuw voer_DEF

Hoe stimuleer je de voeropname van biggen na spenen?

Enkele tips om de voeropname na spenen te stimuleren : 
1.    Voer de week voor spenen hetzelfde als in de week na spenen
2.    Zorg voor voldoende eet- en drinkplaatsen
3.    Zorg voor een dag- en nachtritme, laat de eerste 24 uur na spenen het licht branden
4.    Bespreek met uw adviseur welk VIDA speenvoeder de beste keuze is

Wat is de juiste hokinrichting bij gespeende biggen?

Voor een optimale voeropname na spenen is het van groot belang dat goed nagedacht is over de hokinrichting. Een goede inrichting van het hok zorgt voor rust bij de pas gespeende biggen. De juiste hokindeling heeft een eet-, een activiteits- en een rustzone.   

Voersysteem
Zorg voor een juiste afstelling van de voerbak. De voerbak moet zowel in de eerste week, als ook in de opvolgende weken makkelijk bereikbaar zijn voor alle biggen. Het is belangrijk dat de bodem van de trog voor 1/3 gevuld is met voer en dat er 1 vreetplaats is per 8 biggen. Zorg er ook voor dat de bodem van de trog goed verlicht is, zodat de biggen de voerbak makkelijk kunnen vinden. Let op dat de voerbakken schoon zijn en dat er geen restanten in de bak zitten van bijvoorbeeld het schoonmaken. Gebruik hetzelfde voerpannetje als gebruikt werd in de kraamstal, zodat dit voor de biggen herkenbaar is. 

Groepsgrootte
Kleinere hokken ( minder biggen per hok ) bieden meer overzicht. Het is vooral van belang om voldoende eet- en drinkplaatsen te voorzien en dat de hokbezetting niet te hoog is. Voor biggen tot ongeveer 25 kg betekent dit minimaal 0,35 m² per big.

Water
Water verdient extra aandacht. Voor het spenen is de big gewend om aan het uier van de zeug te drinken en extra water via een bepaald soort nippel. Na het spenen is er vak een ander type drinkbak of nippel. Dit is voor de biggen een zeer grote overgang en dit kan flinke gevolgen hebben voor de voeropname. Een goede wateropname zorgt immers voor een goede voeropname. Let daarbij ook goed op de wateropbrengst per nippel en de waterkwaliteit. 

Klimaat
Het klimaat moet dag en nacht top zijn. Optimale ventilatie en verwarming is van grote invloed op de prestaties van de biggen. Vooral een aangename staltemperatuur vlak na spenen is van belang. 
 

 

Hoe voorkom je speendiarree bij biggen?

Het is belangrijk om speendiarree te voorkomen. Speendiarree bij biggen wordt veroorzaakt door een E. coli-infectie. Wanneer de microflora verstoord raakt, hechten de ziekmakende colibacteriën zich aan de darmcellen van de dunne darm. Ze veroorzaken een infectie en produceren gifstoffen die de darmwand beschadigen. 
Onderstaande factoren kunnen helpen om speendiarree bij biggen te voorkomen:


1.    Zorg voor voldoende voeropname vóór spenen, zodat de vertering van de big al ingesteld is op grote hoeveelheden plantaardig voedsel. Ziekteverwekkers krijgen zo minder kans om zich te hechten aan de darmwand.
2.    Voorkom stress bij spenen. Zorg voor zo min mogelijk verplaatsing van de biggen, mengen van tomen, plotselinge voerovergangen of andere voerbakken. 
3.    Zorg voor regelmatige en oplopende voeropname na spenen. Meel als voedervorm is bij uitstek geschikt voor een gelijkmatige voeropname. Als een big te veel voer opneemt wordt dit niet volledig verteerd en komen er voerresten in de dikke darm. Het aantal colibacteriën kan hierdoor snel toenemen.
 

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze specialisten

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens