Waar ben je naar op zoek?

Tien tips om verlies van voedingswaarde te voorkomen

Tips For Farmers Tips For Farmers14-3-2022

Voederwaardeverlies moet ten allen tijde voorkomen worden. Zeker met de huidige hoge voerprijzen kan dit een grote verliespost zijn. Een belangrijk aspect hierbij is de ontvangst en opslag van bijproducten en grondstoffen bedrijf. Door de producten op de juiste manier op te slaan, wordt verlies van voedingswaarde voorkomen. Toepassing van goede hygiënemaatregelen en correcte installatie instellingen zijn essentieel om optimale resultaten te halen.

Wist u dat een 1% drogestof (DS) verlies een afwijking van 5% geeft op de voederconversie? Ongewenst natter voeren heeft door een gebrekkige hygiëne nog een grotere impact dan voederconversie alleen.

zie artikel

Voorkom voederwaardeverlies door de juiste focus en acties. Onderstaande tips kunnen u daarbij helpen.

1

Tip 1: Ontvangst

Bij de ontvangst van een nieuwe vracht bijproducten bepaalt u de pH en DS. Tevens controleert u het monster op geur en smaak. Een afwijkende geur of smaak en het snel opzwellen van een monsterpotje zijn de eerste indicaties van gisting.

2

Tip 2: Voorkom schimmel en gistvorming

Afbeelding: 202203_HomeMixx_foto5
Schimmel- en gistvorming in losbuis

Om groei van schimmels en gisten in silo’s met losse grondstoffen tegen te gaan is het verstandig de silo regelmatig volledig te legen. Ook kunt u de silo in de zomer met een propshot behandelen. Deze kunt u eenvoudig bijbestellen bij uw voer. Silo’s die in de volle zon staan, hebben meer kans op condensatie aan de binnenkant van de silo, waardoor gisten en schimmels makkelijker groeien.

Zorg ervoor dat schimmels en gisten geen kans krijgen door strikte hygiënemaatregelen toe te passen bij de natte bijproducten. Spuit de randen van de silo’s regelmatig schoon en laat de silo’s ook op tijd en stond eens volledig leegkomen en spuit ze schoon. Vergeet hierbij zeker niet de losbuizen. Vaak zijn deze een broeihaard aan schimmels en gisten!

3

Tip 3: Aanzuren risicoproducten

Risicoproducten zoals biergist dienen standaard aangezuurd te worden. Ook voormengsels met brood of andere suikerrijke producten verdienen extra aandacht. Voor bepaalde bijproducten is het aangewezen om de resthoeveelheid in de silo/bunker per 3-4 vrachten aan te zuren.

4

Tip 4: Voormengsel

Producten als friet, brood, koekjesmeel enz. kunt u het beste direct in een voormengsel verwerken, of binnen opslaan of inkuilen/afdekken. Zo wordt contact met lucht en zon, en daarmee broei, voorkomen. Zorg bij deze producten voor voldoende voersnelheid.

5

Tip 5: Niet verplaatsen

Verplaats geen bestaande kuil (bijvoorbeeld CCM), omdat er dan weer zuurstof bij het product komt. Dit kan resulteren in gisting.

6

Tip 6: Ventilatie

Ventileer de opslag om vocht en warmte af te voeren. Vocht en temperatuur zijn voor bacteriën en gisten erg bevorderlijk.

7

Tip 7: Roeren

Roerwerken hebben bij voorkeur een ring in plaats van vinnen om daarmee luchtinslag te voorkomen. Roer zo min mogelijk (product moet natuurlijk wel homogeen zijn en voor indoseren geroerd worden) omdat dan lucht ingeslagen wordt. Dit vergroot de kans op gisting.

8

Tip 8: Wisselopslag

Gebruik een extra silo/bunker als wisselopslag om zo de opslag van een product helemaal leeg te voeren en grondig te reinigen. Alternatief om doorsmetten te voorkomen, is het aanzuren van de laatste resthoeveelheid in de opslag.

9

Tip 9: Reiniging installatie

Niet alleen de producten zelf moeten microbiologisch in orde zijn, maar ook de gehele voerinstallatie moet proper zijn. Denk maar aan de mengers, spoeltank en de circuits. Vergeet hierbij zeker ook niet de stenenvanger(s) en mogelijks de CCM-bak. Door de risico’s in kaart te brengen, instellingen in de computersoftware goed te zetten, hygiëneprotocollen op te stellen, structuur in werkzaamheden aan te brengen en de juiste producten en concentratie toe te passen, kan goede hygiëne gewaarborgd worden.  Uw brijvoerspecialist staat u graag bij met advies hieromtrent.

202203_HomeMixx_foto2
202203_HomeMixx_foto3
10

Tip 10: Hou de vinger aan de pols via periodieke controles

Vertrouwen is goed, controleren is beter! Controleer wekelijks of alles schoon is zoals het hoort te zijn. Het is niet omdat iets proper oogt dat het werkelijk ook proper is. Bij ForFarmers zien we dit ook terug in de resultaten van de microbiële analyses van bijproducten (die we samen uitvoeren met Selko). Het is dan vaak een kwestie van tijd vooraleer de problemen ten gevolge van slechte voerhygiëne (voederwaardeverlies, lagere voeropname, oplopers, …) in de stal de kop op steken. Door natte bijproducten, droge grondstoffen, brijmengsels en water microbieel te laten analyseren op regelmatige basis onderneemt ForFarmers samen met u actie. Via deze monitoring en bijpassend advies kunnen de puntjes op de i gezet worden. Zo slaagt u erin om een optimaal resultaat en een goed rendement te behalen.

Afbeelding: 202203_HomeMixx_foto4
Monsterstaalpotjes