Waar ben je naar op zoek?

Structuur van voeder ondersteunt de gezondheid van uw zeugen

Wist u dat... Wist u dat...21-8-2018

Sterke, gezonde zeugen. Voor elke varkenshouder van groot belang. Het NOVA zeugenvoeder concept van ForFarmers bevat veel elementen om zeugen extra gezond te houden. Een regelmatig voorkomend probleem bij zeugen zijn maagzweren. In de acute vorm kan dit leiden tot een perforatie van de maag met daardoor ook acute sterfte. In de meer chronische vorm leiden maagzweren vooral tot een minder goed functioneren van zeugen. Zeugen eten minder, waardoor o.a. de melkproductie onvoldoende zal zijn. De belangrijkste factor in het voorkomen van maagzweren is de structuur van het voeder.

Wat is voederstructuur?

Voederstructuur is een belangrijke eigenschap van voeders. In het algemeen doet het fijnmalen de algemene oppervlakte toenemen van de verschillende grondstoffen, waardoor de verteringsenzymen meer ruimte hebben om voedingsstoffen af te breken en het verteringsproces in gang te zetten. Experimenten met biggen in de kraamstal en gespeende biggen toonden een verlaging van de voederconversie met 4,5% aan wanneer de deeltjesgrootte van het voeder afneemt. Dit geeft het effect aan van een verbeterde verteerbaarheid van voedingsstoffen. Anderzijds is voederstructuur belangrijk in het voorkomen van maagzweren en daarmee ook voor de gezondheid en het welzijn van de dieren.

Wat is het verband tussen voederstructuur en maagzweren?

Maagzweren bij zeugen komen vaak voor. In sommige varkensbedrijven hebben 70 % van de zeugen last van maagzweren. Maagzweren ontstaan wanneer het maagslijmvlies, dicht bij de slokdarmopening (minder goed beschermd door maagslijm), in contact komt met maagzuur en verteringsenzymen. Het risico hierop verhoogt als de maaginhoud vloeibaarder wordt. Het opnemen van korrels met een fijne structuur versnelt de passage door de maag en verlaagt het droge stofgehalte van de maaginhoud.

Afbeelding: anatamie van de maag

Maagzweren in de ergste vorm kunnen dodelijk zijn voor zeugen. In een minder acute vorm is het getroffen varken bleek, zwak en kan het beginnen hijgen en met de tanden knarsen vanwege maagpijn en overgeven. Donkere ontlasting dat verteerd bloed bevat is vaak een weerkerend symptoom. In chronischere gevallen heeft het varken een wisselvallige eetlust en verliest het gewicht.

Hoe werkt de voederstructuur om gezondheid te verbeteren zonder de prestaties van zeugen te beïnvloeden?

Niet alle grof gemalen deeltjes leiden tot een lagere voederefficiëntie. Voor de vertering van eiwit is een kleine partikelgrootte vereist. De optimale deeltjesgrootte in de NOVA voeders wordt bereikt door enkele grondstoffen grof te malen.

ForFarmers test
880 vleesvarkens werden getest om te bewijzen dat de toevoeging van 15% grove gerst (Gerst STAR) leidt tot een hogere verteerbaarheid en minder maagletsels.

Afbeelding: Maagscore

Wat zijn de voordelen?

  • Minder maagletsels door de toevoeging van grove deeltjes
  • Hogere voeropname met hogere melkproductie als gevolg
  • Betere lichaamsconditie van de zeug bij het spenen
  • Hogere vruchtbaarheid
  • Sneller conditieherstel
  • Vitalere biggen en minder uitval voor spenen
  • Minder maagzweren tijdens de opfokperiode, wat leidt tot een gezondere zeug