Waar ben je naar op zoek?

Schoon water is van levensbelang

Water. Een cruciale voedingstof die vaak over het hoofd gezien wordt. Jammer, want water is minstens even belangrijk als voer. Schoon drinkwater is nodig om topresultaten te halen. Vandaag is er al een grote focus op de hygiëne van bijproducten en brijmengsels. Om niets aan het toeval over te laten moet hygiëne van drinkwater, vers water zeker meegenomen worden. De dieren krijgen immers meer water binnen dan voer.

Het is zonde om de inspanning over hygiëne van bijproducten te laten vertroebelen door povere kwaliteit van het water. Meer weten? Lees het hier:

Verontreinigd water is synoniem van problemen

Verontreinigd drinkwater kan heel wat problemen in de stal veroorzaken.

  • Smaakbederf met als gevolg een verlaagde water- en voeropname.
  • Gezondheidsproblemen door ongewenste micro-organismen of zware metalen.
  • Verhoogde onderhoudsbehoefte om ongewenste stoffen af te voeren.

Brijvoer betekent meer water

Afbeelding: Juni - Watermanagement

Vleesvarkens die brijvoer krijgen van 25% DS (water: voerverhouding 3:1) krijgen meer water binnen dan ze fysiologische nodig hebben. Het water in het brijrantsoen is afkomstig van de natte bijproducten, het spoelwater en vers water. In de praktijk merken we dat het vers water gebruikt om te spoelen en als extra water in de recepten toch niet altijd zo vers is. Maar liefst 1 op de 4 waterstalen bleken verontreinigd! Entero’s zijn hierbij de grootste boosdoeners.

Goede drinkwaterkwaliteit is de basis

Problemen met de drinkwaterkwaliteit ontstaan vaak doordat er zich een bio film aan de binnenzijde van de leidingen en het wateropslagvat vormt. Bio film is een slijmerige aanslag, die zich vaak hecht aan kalk- en ijzerresten. Heeft er zich een dunne bio film in de leidingen of wanden gevormd dan is het eenvoudig voor bacteriën om zich hierin te nestelen en zich ermee te voeden. Ze zijn vaker dan gedacht de basis voor onverklaarbare uitbraken van bijvoorbeeld Salmonella, E-coli en PIA in de stal. Het is dus belangrijk om de leidingen regelmatig grondig te reinigen, zodat een bio film aan de binnenzijde van de leidingen of het watervat voorkomen wordt.

Meten is weten

Een logische plaats om het water te controleren is aan de bron en aan de nippel. Echter op bepaalde brij-bedrijven wordt er ook gebruik gemaakt van warm water. Controle van de kwaliteit van het water in de boiler wordt te vaak vergeten. Dit is geen overbodige luxe! Vaak krijgen jonge biggen warme brij met water uit de boiler. Een voeropnamedip ten gevolge van verontreinigd water kun je absoluut missen bij die gevoelige dieren. Onderstaande zorgwekkende resultaten kwamen we recentelijk tegen op een bedrijf waarbij de voeropname niet als gewenst was. Na het uitschakelen van de boiler zagen we de voeropname bij de biggen merkelijk stijgen.

Wilt je hierover ook een deskundig advies, contacteer uw accountmanager of brijvoerspecialist.

Onze brijvoerspecialisten geven enkele tips

5 tips voor propere brijvoercircuits