Waar ben je naar op zoek?
Nieuws, kennis en advies

Klimaat bij biggen: praktische tips

Een stal is in de eerste plaats bedoeld om het klimaat en de weersinvloeden voor onze biggen te reguleren. Bij zowel nieuwbouw als een bestaande stal loont het om goed na te denken over het klimaatsysteem en dit goed in te regelen om allerlei problemen te voorkomen. In dit artikel geven we je praktische tips.

Het klimaat moet letterlijk dag en nacht top zijn. Helaas zien we in de praktijk dat dit niet altijd zo is. Met een goed klimaat zullen biggen minder vatbaar zijn voor ziektes en presteren de dieren uiteindelijk beter. 

In dit artikel over klimaat behandelen we de volgende onderwerpen:

Klimaat bij biggen: wat zijn de belangrijkste aspecten?

Om de biggen optimaal te laten presteren is het belangrijk om goed na te denken over het klimaat bij biggen. Het klimaat moet 24 uur per dag optimaal zijn en tocht moet te allen tijde voorkomen worden. Enkele belangrijke tips :

1

Luchtinlaat

Er bestaan handmatige en geautomatiseerde luchtinlaatsystemen. Een goed luchtinlaatsysteem zorgt ervoor dat windinvloeden worden uitgesloten en dat de temperatuur in de afdeling niet te laag wordt. Een automatisch systeem (gestuurd op ventilatie niveau of op onderdruk) werkt in de praktijk beter. Een handmatig systeem vraagt veel extra regelwerk.

Het conditioneren van de inkomende lucht komt steeds vaker voor. Hiermee wordt inkomende lucht opgewarmd met teruggewonnen warmte van de luchtwasser. Deze lucht is minder vochtig. Met name in de koelere maanden, van september tot april, is dit voordelig. Het zwakt temperatuurschommelingen af, bespaart stookkosten en de relatieve luchtvochtigheid wordt makkelijker beheersbaar.

2

Luchtverdeling

Ook de luchtverdeling over de hele lengte van de afdeling moet kloppen. Het is belangrijk dat het ventilatiesysteem voldoet aan het eisenpakket. Dit is op een eenvoudige manier te controleren met een rookapparaat. Als de lucht te snel binnenkomt of niet goed verdeelt in de afdeling kan dit zeker een invloed hebben op de gezondheid van biggen.

3

Temperatuur

De ruimtetemperatuur wordt vaak in het oog gehouden. Maar het is ook belangrijk om op de vloertemperatuur te letten. Een te koud vloeroppervlak (denk aan de vloerplaat in de kraamstal of de verwarmde vloer in de biggenstal) zorgt voor extra afkoeling van de dieren. Dit geeft een oncomfortabel gevoel en kan zelfs leiden tot problemen zoals diarree.

Naast deze aspecten is het van belang dat de afdelingen droog en warm zijn als de biggen opgelegd worden. Zorg voor voldoende tijd tussen het schoonspuiten en het opleggen van de biggen.

Type ventilatiesystemen: welke bestaan er en wat zijn de voordelen?

Iedere varkensstal heeft een ventilatiesysteem. Welk systeem gebruikt wordt is afhankelijk van de huisvesting van de biggen en de wensen van de ondernemer. Hieronder leggen we uit welke systemen er zijn:

1

Plafondventilatie

Een voordeel van plafondventilatie is dat de inkomende lucht maximaal gemengd wordt met de afdelingslucht voordat het bij de biggen komt. De warmte van het verwarmingssysteem komt op een makkelijke manier bij de biggen en is daardoor een efficiënte vorm van verwarmen.

2

Grondkanaalventilatie

Bij grondkanaalventilatie wordt veel inhoud in de afdeling behouden, doordat de ventilatie onder de vloer zit. De lucht komt fris bij de biggen, wat voordelig is bij warm weer. Echter komt de lucht ook kouder bij de biggen in deze tijd van het jaar, wat risico geeft op tocht.

3

Voergangventilatie

Dit type ventilatiesysteem is relatief goedkoop en kan eenvoudig ingebouwd worden in bestaande voergangen. Nadeel is dat het moeilijker toe te passen is bij lange afdelingen. Daarnaast is de locatie van de verwarming moeilijk te bepalen is als de biggen aan twee kanten van de voergang gehuisvest zijn.

4

Combiventilatie

Bij de combiventilatie komt de lucht van boven via een sleuf of buizen op de voergang. Voordeel is dat de warmte van het verwarmingssysteem mixt met de inkomende lucht. Een nadeel is echter dat de lucht minder mengt met de afdelingslucht.

Ieder systeem kan goed functioneren als het voldoet aan de eisen. Controleer zelf de instellingen van de klimaatcomputer en let op de plek van de voeler. Laat je het systeem regelmatig nakijken of het goed functioneert? Vraag daarvoor advies aan uw accountmanager. 

Hoe stel je de klimaatcomputer goed in?

Om de klimaatcomputer goed te laten functioneren moet deze op de juiste manier worden ingesteld. Stel de volgende aspecten goed in:

  • Begin temperatuur ventilatie
  • Verwarming: ruimte- en vloerverwarming
  • Bandbreedte: maak deze afhankelijk van de buitentemperatuur om tocht te voorkomen
  • Minimum ventilatie
  • Maximum ventilatie

De instellingen zijn afhankelijk van de situatie in de stal. Neem hiervoor contact op met uw specialist.

Wilt u graag meer weten?

Vul dan geheel vrijblijvend onderstaand contactformulier in en onze VIDA-specialisten contacteren u zo snel mogelijk!

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens