Waar ben je naar op zoek?

Hygiëne van bijproducten: uiterst belangrijk!

Sectornieuws Sectornieuws20-10-2020

Uit onze periodieke hygiënechecks van bijproducten en brijvoer, die we al enkele maanden uitvoeren bij onze klanten, blijkt dat hygiëne voor verbetering vatbaar is. Zo blijken 3 op de 5 stalen vers aangemaakt brijvoer microbieel niet in orde. Dat is ondermaats om topprestaties te kunnen halen.

Gisten, schimmels en entero’s; al deze ongewenste micro-organismen kunnen als kiespijn gemist worden bij het voeren van brij. Een slechte hygiëne kan aanleiding geven tot de volgende zaken:

  • Daling voederwaarde
  • Verlies van drogestof
  • Vermindering van smakelijkheid
  • Slechte gezondheid van het varken

Periodieke microbiële analyse door ForFarmers

Een slechte hygiëne heeft een enorme impact op de voedergift, nutriëntengift, voeropname en de algehele gezondheid van het varken. Een goede hygiëne van bijproducten is erg belangrijk voor het technische resultaat en het rendement. Vinger aan de pols houden, is dus de boodschap. ForFarmers doet dit door natte bijproducten, droge grondstoffen en water microbieel te laten analyseren op regelmatige basis, ook wanneer dat niet nodig lijkt. Toch is dit geen overbodige luxe. Zo was maar liefst de helft van de stuurvloeistof microbieel niet in orde. Voor zuivelproducten lag dit nog hoger: namelijk 60%, en bij de voormengsels was 40% microbieel niet in orde. 

Wenst u ook een periodieke hygiënecheck op uw bedrijf door ForFarmers? Meld u dan aan via onderstaand formulier. Onze specialist neemt binnenkort contact met u op.

Gisting van bijproducten en brijvoer

Vaak zijn gisten de grote boosdoeners. Alhoewel vochtrijke producten vaak een lage pH hebben, namelijk <4.5, wat gunstig is tegen ongewenste bacteriën, is dit geen absolute garantie tegen gisten. Gisten kunnen overleven bij erg lage pH-waarden (2-4). Gistcellen groeien door zich te delen in twee, wat betekent dat ze exponentieel groeien. Zo kan het snel mislopen wanneer er een broeihaard aan gisten is. Om problemen met gisting zoveel mogelijk te vermijden, is een goede hygiëne, verwerkt in een hygiëneprotocol, een absolute must. De randen van de bunker/silo regelmatig schoon spuiten, de opslag op tijd en stond leeg laten komen en het tijdig aanzuren, horen hierbij. Wacht niet op een analyse om actie te ondernemen. Voorkomen is beter dan genezen en vaak voordeliger.

Hoe kan ik gisting zelf controleren?

Zelf kunt u gisting eenvoudig controleren. Gisting brengt gasvorming teweeg omdat suikers worden omgezet naar CO2. Dat kunt u op twee eenvoudige manieren checken: 

  1. Neem een klein potje en vul het net niet volledig met product. Draai de dop volledig dicht en kijk of het potje snel bol komt te staan. Open het potje na 1 tot 1,5 uur en luister of er gas ontsnapt.
  2. Neem een klein potje en vul het net niet volledig met product. Zet er een ballon op en zorg dat er geen lucht kan ontsnappen. Kijk vervolgens hoe snel de ballon opgeblazen wordt door gasvorming.

Als er gasvorming optreedt, moet u alert zijn en het product (verder) aanzuren. Het toegevoegde zuur verlaagt de pH en werkt bacteriedodend. Dat komt ook het maagdarmstelsel van het dier ten goede.

Vragen over hygiëne van bijproducten? Toepassing van zuren, hygiëneprotocollen? Neem dan gerust contact op met uw adviseur.

Wenst u ook graag een periodieke hygiënecheck op uw bedrijf? Meld u dan aan via onderstaand formulier. Onze specialist neemt binnenkort contact met u op.

Meld u hier aan voor een periodieke hygiënecheck

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens