Wanneer het voer fijner gemalen wordt, zal de vertering van grondstoffen beter verlopen. Dit komt doordat er bij fijnere deeltjes een groter contactoppervlak is, waardoor de voedingsstoffen gemakkelijker bereikbaar zijn voor enzymen. Bij brijvoer waarbij een deel van de bijproducten al voor-verteerd is door fermentatie, kan fijn malen leiden tot een grotere kans op maagzweren. Dit komt doordat fijngemalen voer een egale, dunne soep vormt in de maag en de pH hierdoor in het bovenste gedeelte van de maag daalt, wat maagzweren kan veroorzaken.
Grover malen van voer zorgt ervoor dat de pH van de voedselbrij bovenin het gevoelige gedeelte van de maag hoger is, waardoor deze niet geïrriteerd raakt, terwijl de pH van de voerbrij onderin de maag lager (zuurder) is, waardoor bacteriën beter afgedood kunnen worden. Het grovere voer geeft ook meer substraat voor de dikke darm, wat een positief effect heeft op de ontwikkeling van het darmstelsel en de maaggezondheid. Maar de structuur van het voer mag niet te grof zijn, omdat dit negatief kan zijn voor de voederconversie en kan leiden tot uitzakken van het brijmengsel.