Waar ben je naar op zoek?

Goede darmgezondheid met fermentproduct uit mini-fermentor

Sectornieuws Sectornieuws5-10-2020

Door fermentatie kunnen bacteriën glucose omzetten in het smakelijke melkzuur en wat azijnzuur, ethanol en CO2. Zo worden de voedingsstoffen beter ontsloten wat bijdraagt tot een goede verteerbaarheid van de grondstoffen. Gefermenteerd product is erg smakelijk en draagt bij tot een betere darmgezondheid. Een ideaal product dus om de darmgezondheid te stimuleren, zeker met antibioticareductie in het achterhoofd. Met de mini-fermentor is het nu ook mogelijk om zelf makkelijk op uw bedrijf kleine hoeveelheden gefermenteerd product aan te maken.

Voordelen voor de zeug én de biggen

Gefermenteerd product heeft meerdere toepassingen. De grootste voordelen worden gezien bij biggen in het kraamhok en bij het spenen, alsook bij zeugen rondom werpen. Bij de biggen draagt het gefermenteerde product bij tot een goede darmgezondheid van de big op drie niveaus.

  1. Eerst en vooral is het gefermenteerde product erg smakelijk en vlot verteerbaar.
  2. Ten tweede koloniseren de positieve bacteriën, in overvloed aanwezig, de darm. De flora wordt positief beïnvloed en ongewenste bacteriën zoals E.Coli en salmonella krijgen minder kans om te groeien.
  3. Als laatste heeft het gefermenteerde product een lage pH en zorgt het zo voor de ondersteuning van de maagwerking. Bij zeugen helpt het gefermenteerde product rondom het werpen om de zeugen met een goede mestconsistentie en darmflora fit te houden. Deze positieve darmflora nemen de biggen over.

Ferm4Farm fermentatieconcept van ForFarmers

ForFarmers helpt ondernemers binnen het Ferm4Farm fermentatieconcept aan gefermenteerd product op hun bedrijf. Dit kan op grote schaal op de bedrijven zelf of via de aankoop van het kant-en-klare product Nutriferment. Soms willen ondernemers fermentatie precies toepassen in de meest gevoelige periodes, zoals rond het werpen en het spenen. Met de mini-fermentor is het nu ook mogelijk om zelf makkelijk op uw bedrijf kleine hoeveelheden gefermenteerd product aan te maken.

Weinig investering en makkelijk in gebruik

De mini-fermentor vraagt weinig investering en is makkelijk toepasbaar. Voor een bedrijf met 750 zeugen komt de extra ondersteuning van de maagdarmgezondheid neer op 6 cent per big. Als ondernemer dient u enkel een vaste hoeveelheid warm water, 1 zak Ferment Compact en bacteriën toe te voegen. Met 1 druk op de knop heeft u na 24 uur zo’n 100 kg gewenst gefermenteerd product. Dit product kan u in een vaste hoeveelheid aan de brij toevoegen. De mini-fermentor kunt u ook eenvoudig koppelen aan een automatisch voersysteem in het kraamhok.

Meer info? Info@forfarmers.be of contacteer uw brijvoerspecialist

Afbeelding: afbeelding minifermentor
De mini-fermentor