Waar ben je naar op zoek?

Goede darmgezondheid bij varkens met fermentproduct uit mini-fermentor

Sectornieuws Sectornieuws1-6-2020

Fermenteren als sleutel tot gezonder presteren. Door fermentatie kunnen bacteriën glucose omzetten in het smakelijke melkzuur en wat azijnzuur, ethanol en CO2. Zo worden de voedingstoffen beter ontsloten wat bijdraagt tot een goede verteerbaarheid van de grondstoffen. Gefermenteerd product is erg smakelijk en draagt bij tot een betere darmgezondheid. Een ideaal product om de darmgezondheid dus te stimuleren, zeker met antibioticareductie in het achterhoofd. 

Gefermenteerd product heeft meerdere toepassingen. De grootste voordelen zien we bij biggen in het kraamhok en bij het spenen, alsook bij zeugen rond het werpen. Bij de biggen draagt het gefermenteerde product bij tot een goede darmgezondheid van de big op 3 niveaus:

  1. Het gefermenteerde product is erg smakelijk en vlot verteerbaar.
  2. De positieve bacteriën die in overvloed aanwezig zijn, koloniseren de darm. De flora wordt positief beïnvloed en ongewenste bacteriën zoals E.Coli en salmonella krijgen minder kans om te groeien.
  3. Het gefermenteerde product heeft een lage pH en zorgt zo voor de ondersteuning van de maagwerking. Bij zeugen helpt het gefermenteerde product rond het werpen om de zeugen met een goede mestconsistentie en darmflora fit te houden. Deze positieve darmflora wordt overgenomen door de biggen.

ForFarmers helpt ondernemers binnen het Ferm4Farm fermentatieconcept aan gefermenteerd product op hun bedrijf. Dit kan op grote schaal op de bedrijven zelf of via de aankoop van het kant-en-klare product Nutriferment. Soms willen ondernemers fermentatie precies toepassen in de meest gevoelige periodes, zoals rond het werpen en het spenen. Met de mini-fermentor is het nu ook mogelijk om zelf makkelijk op uw bedrijf kleine hoeveelheden gefermenteerd product aan te maken.

De mini-fermentor vraagt weinig investering en is makkelijk toepasbaar. Voor een bedrijf met 750 zeugen komt de extra ondersteuning van de maagdarmgezondheid neer op 6 cent per big. Als ondernemer dient u enkel een vaste hoeveelheid warm water, 1 zak Ferment compact en bacteriën toe te voegen. Met 1 druk op de knop heeft u na 24 uur zo’n 100 kg gewenst gefermenteerd product. Dit product kan u in een vaste hoeveelheid aan de brij toevoegen. De mini-fermentor kan ook eenvoudig gekoppeld worden aan een automatisch voersysteem in het kraamhok.

Zou kleinschalige fermentatie op uw bedrijf passen? Neem voor meer info over het Ferm4Farm fermentatieconcept contact op met uw brijvoerspecialist.

Afbeelding: afbeelding minifermentor