Waar ben je naar op zoek?

Goed ontwormen van vleesvarkens levert geld op!

Advies van onze specialist Advies van onze specialist12-12-2019

Worminfecties hebben een negatieve impact op het technisch en financieel resultaat van uw vleesvarkens. Een goede ontwormingsstrategie is dus belangrijk. Een milde wormbesmetting veroorzaakt immers al een hogere voerconversie. Lees hier enkele tips.

  • Wormeieren hebben een dikke wand en zijn dus erg bestand tegen de courant gebruikte reinigings- en ontsmettingsmiddelen. Een stal wormvrij maken is dus bijna onmogelijk. Daarom is het aan te raden om vleesvarkens kort na opzet voor de eerste keer te ontwormen, om een vroege besmetting te voorkomen.
  • De cyclus van de varkensspoelworm (Ascaris suum) duurt 6 weken: opname van wormeieren, ontwikkeling tot larven, migratie door het lichaam van het varken, ontwikkeling van volwassen worm in de darm en weer productie van wormeieren. Dat betekent dat er om de 6 weken ontwormd moet worden om de infectiedruk zo laag mogelijk te houden.
  • Er zijn verschillende ontwormingsmiddelen verkrijgbaar, elk met een verschillend werkingsmechanisme. Overleg met uw dierenarts welk product voor uw bedrijf het meest geschikt is.
  • Opgenomen wormeieren ontwikkelen tot larven. Deze larven doorboren de darmwand, migreren door de lever en gaan vervolgens naar de longen. Daarna worden de larven ingeslikt en ontwikkelen zich in de darm tot volwassen wormen. De migratie van de larven door de longen kan bij een zware besmetting leiden tot luchtwegproblemen.µ
  • In het slachthuis worden levers met ‘white spots’ geheel of gedeeltelijk afgekeurd. Deze witte vlekken op de lever zijn littekens veroorzaakt door de migratie van de larven. Deze littekens verdwijnen echter. Dat betekent dat een lever zonder 'white spots' niet wil zeggen dat er geen besmetting is geweest. Een lever zonder 'white spots' wil alleen maar zeggen dat er geen recente besmetting is geweest.
  • De diagnose van een wormbesmetting kan gebeuren via mestonderzoek, waarbij het aantal eieren per hoeveelheid mest geteld wordt. Er bestaat ook een bloedtest (Serasca) waarmee antistoffen tegen wormen aangetoond kunnen worden.

 

Afbeelding: vleesvarkens1