Advies van onze specialist19-4-2019
Gisten in brijvoer kunnen u veel geld kosten. Door gisting gaat er voedingswaarde verloren waardoor er onsmakelijke stoffen en/of gasvorming ontstaan. Dit kan o.a. resulteren in onrustige en agressieve varkens. Het maagdarmstelsel van het varken kan bovendien verstoord worden door deze gasvorming, waardoor de normale darmflora in onbalans komt. Ook in de circuits kan een ongewenste biofilm ontstaan. Op technisch vlak kan microbiële verontreiniging leiden tot fouten bij de positionering en de uitdosering of zelfs tot een breuk in de leiding.
De financiële impact door een combinatie aan gevolgen (een verlies van 1% drogestof, 1% extra sterfte en een daling van de groei met 20 gram door een lagere opname) kan op een bedrijf met 3000 vleesvarkens, oplopen tot 14.000 euro per jaar.
In onderstaande tabel, zien we de hoeveelheid gisten in brijvoermonsters. De monsters zijn verzameld bij varkenshouders en onderzocht binnen de labo’s van Masterlab, onderdeel van Trouw Nutrition.