Waar ben je naar op zoek?

Focus op voerhygiëne via periodieke hygiënechecks loont!

Advies van onze specialist Advies van onze specialist3-5-2021

Vorig jaar gingen we van start met periodieke hygiënechecks waarbij we bijproducten en brijvoermengsels microbieel onderzoeken. Toen bleek dat maar liefst 3 op de 5 stalen vers aangemaakt brijvoer microbieel niet in orde waren. Dit kon en moest beter. Dankzij onze focus, passend advies en engagement van de ondernemers zien we dat dit aantal teruggedrongen is naar 1 op de 3 stalen vers aangemaakt brijvoer. Dat is alvast een mooie stap in de goede richting om topprestaties te kunnen halen, maar er is zeker nog vooruitgang mogelijk.

Belang monitoring

Het is niet omdat iets proper oogt dat het werkelijk ook proper is. Bij ForFarmers zien we dit ook terug in de resultaten van de microbiële analyses van bijproducten (die we samen uitvoeren met Selko). Soms lijkt er niets aan de hand, maar is er toch sprake van microbiële besmetting. Het is dan vaak een kwestie van tijd vooraleer de problemen ten gevolge van slechte voerhygiëne (voederwaardeverlies, lagere voeropname, oplopers, …) in de stal de kop op steken. Voorkom problemen en onderneem actie alvorens het kwaad geschiedt. ForFarmers doet dit door natte bijproducten, droge grondstoffen, brijmengsels en water microbieel te laten analyseren op regelmatige basis. Via deze monitoring en bijpassend advies kunnen de puntjes op de i gezet worden. Zo slaagt u erin om een optimaal resultaat en een goed rendement te behalen.

Wenst u graag meer informatie of heeft u interesse in een hygiënecheck op uw bedrijf? Vul dan onderstaand formulier in en onze brijvoerspecialisten nemen contact met u op.

Zorg voor stabiele producten in de opslag

Om optimaal resultaat te halen is een goede voerhygiëne een vereiste. Micro-organismen zoals gisten, schimmels en entero’s bevinden zich overal: in water en lucht, op de grond, op oppervlaktes, op onze huid, in grondstoffen. Ze zijn dus ook aanwezig in bijproducten en brijmengsels. Vooral de vermenigvuldiging van de organismen kan leiden tot kwaliteitsverlies en bederf. De kunst is om de microbiologische besmetting aanwezig in een product in balans te houden en vermenigvuldiging te voorkomen. Om goed te gedijen zijn de meeste organismen afhankelijk van de volgende factoren:

 • temperatuur
 • voeding à voormengsels
 • zuurstof à roerwerkinstellingen
 • tijd à voersnelheid

 

Op een aantal factoren kunt u zelf invloed uitoefenen om groei te voorkomen.

 1. Door de roerwerkinstellingen goed af te stellen en de voersnelheid samen met uw brijvoerspecialist te bekijken, is het al mogelijk om een bijproduct microbiologisch stabieler te krijgen.
 2. Het toepassen van een zuur of een combinatie van zuren kan hierbij ook helpen om een product beter te conserveren.
 3. Bij CCM-voormengsels valt de microbiologische kwaliteit vaak tegen. We merken een beter behoud van voederwaarde wanneer deze niet opgemengd worden met een ander product. Als dit op uw bedrijf geen optie is dan is het toepassen van een conserveermiddel een absolute must. Wij hebben positieve ervaring met het toepassen van Selko Home Mixx en/of Selko RSD om voormengsels stabiel te houden.
 4. De factor temperatuur heeft u helaas niet zelf in de hand. Hier is het een kwestie van extra aandacht te hebben in de warme zomermaanden voor de stabiliteit van producten.

Schone brijvoerinstallatie

In onderstaande vlog geven onze brijvoerspecialisten Hans en Eline u alvast enkele tips mee voor een optimale hygiëne van de wegers.

Tips voor een goede hygiëne van de wegers

Om de ontwikkeling van micro-organismen zoveel als mogelijk te beperken moet niet alleen het product zelf microbiologisch in orde zijn, maar ook de gehele brijvoerinstallatie. Zorg daarom dat de volgende elementen op uw bedrijf proper zijn:

 • opslag: silo, bunkers, voormengers, CCM-bak
 • mengers
 • spoeltank
 • circuits

Dit kunt u doen door risico’s in kaart te brengen, instellingen in de computersoftware goed te zetten, hygiëneprotocollen op te stellen, structuur in werkzaamheden aan te brengen en de juiste producten en concentratie toe te passen. Uw brijvoerspecialist staat u graag bij met advies hieromtrent. Een echt goed beeld van de voerhygiëne krijgt u enkel en alleen door regelmatig visuele hygiënechecks én microbiële checks uit te voeren.

Wenst u meer informatie? Of wilt u graag een hygiënecheck op uw bedrijf? Laat hier uw gegevens achter!

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens