Waar ben je naar op zoek?

Focus op bigkwaliteit met het VIDA-team

Sectornieuws Sectornieuws19-1-2021

Een betere vitaliteit en algemene kwaliteit van biggen is voor elke varkenshouder van cruciaal belang. De opfok van biggen is echter een van de moeilijkste onderdelen van een zeugenbedrijf.  Daarom heeft ForFarmers het VIDA-team, met een gespecialiseerde focus op biggen vanaf de geboorte. We doen dat om varkenshouders nog beter te kunnen ondersteunen.

Bigkwaliteit is erg belangrijk, maar steeds moeilijker om op te sturen. De productiviteit van zeugen neemt toe, het geboorte- en speengewicht neemt af. Ook wordt de druk op gezondheid hoger. Vanuit voeder zien we ook ontwikkelingen. Nieuwe voedersystemen voor biggen in de kraamstal en een hogere behoeft aan oplossingsgerichte voeders. Deze ontwikkelingen vragen gespecialiseerde kennis en een doelgerichte aanpak.

Succesvolle biggenfok als hoofddoel

Management, gezondheid en voeding staan centraal in een succesvolle biggenopfok. De leden van het Belgische VIDA-team concentreren zich op deze punten. Hans Augustyns, verkoopleider varkens, is lid van het VIDA-team en stelt de andere leden voor: “Jarne Vermeire is onze nieuwe biggenspecialist in het veld. Jarne volgt bedrijven op om meer stuur te krijgen op zaken zoals voederopname voor spenen, een vlotte start van biggen na het spenen en het verzamelen en vergelijken van technische resultaten. Sofie Willaert is als dierenarts de aangewezen persoon om de gezondheid van biggen extra onder de loep te nemen en Maarten van Horen, product manager, is verantwoordelijk voor de nutritionele ondersteuning en het biggenvoer uit het VIDA-assortiment. Het VIDA-team werkt nauw samen om de zeugenhouder van het juiste biggenvoeder met bijpassende toepassing en een goed advies te voorzien. Uitdagingen worden opgepakt vanuit een gezamenlijke passie voor biggen”, aldus Hans Augustyns.

VIDA-team ForFarmers
Het VIDA-team (van links naar rechts): Maarten van Horen, Sofie Willaert, Jarne Vermeire en Hans Augustyns

Kennis en ervaring gebundeld

Het VIDA-team werkt ook samen met het NIC (Nutritie en Innovatie Centrum) van ForFarmers. Het NIC deelt hun nieuwe ontwikkelingen en daarna bekijkt het VIDA-team wat de toegevoegde waarde kan zijn. Ook is er binnen de internationale ForFarmers-organisatie veel contact met de VIDA-teams uit Nederland, Duitsland en Engeland. Deze gebundelde kennis en ervaring biedt veel voordelen en zorgt ervoor dat ForFarmers een voorloper blijft op vlak van biggenvoer.

Doelgerichte aanpak

Samen met de klant zorgen de specialisten ervoor dat bedrijfsspecifieke doelstellingen behaald worden. Het biggenvoer uit het ruime VIDA-assortiment biedt daarbij veel mogelijkheden voor elke varkenshouder. Voederkeuze en voedertoepassing zijn hierin bepalend voor het succes. Daarnaast beschikt het VIDA-team over enkele zeer interessante hulpmiddelen om de verbeterpunten goed in beeld te brengen. Het resultaat is een betere bigkwaliteit en meer rendement voor varkenshouders. Meer verkoopbare biggen en een verbeterde uniformiteit. Dit levert al snel veel euro’s op!