Waar ben je naar op zoek?

Energiemix: optimale energievoorziening tijdens de volledige cyclus van zeugen

Wist u dat... Wist u dat...21-8-2018

De cyclus van een zeug bestaat uit verschillende processen: werpen, melkproductie, berig worden, conditieherstel en conditie-opbouw. Al deze processen vragen energie. Maar niet dezelfde soort energie. Daarom is de ForFarmers Energiemix flexibel inzetbaar in de verschillende NOVA voeders, zodat de behoefte aan energie in elk proces optimaal ingevuld wordt. 

Afbeelding: zeug voer

Bronst

Het hormoon insuline speelt een belangrijke rol in de hormonale huishouding van zeugen richting de bronst. Glucose is de belangrijkste prikkel om het insulinegehalte te verhogen. Aangezien de hormonale huishouding van zeugen al vanaf ongeveer 14 dagen na werpen geactiveerd kan worden, bevat de NOVA Energiemix in de lactovoeders de correcte balans tussen zetmeel en vetten. Het ideale voeder voor de periode tussen spenen en dekken is NOVA Flush kruimel, die alle elementen bevat om de vruchtbaarheidshormonen zo goed mogelijk te stimuleren. Resultaat: een hoog aantal vitale en uniforme biggen in de volgende worp. 

Dracht

Na het dekken is conditieherstel voor zeugen van groot belang. Na deze fase heeft het voorkomen van een overmatige conditie de prioriteit. Dit betekent dat de NOVA drachtvoeders een lagere energie-inhoud hebben. Doel: zeugen in een optimale conditie houden en de beste voorbereiding op het werpproces bieden. De energie in drachtvoeders komt voor een deel uit vezels. Die worden gefermenteerd en omgezet tot energierijke nutriënten. Naast een bron van energie zorgen vezels ook voor een verzadigd gevoel en dus voor veel rust in de drachtstal. 

Transitie

De periode rond werpen vraagt een mengsel van energiebronnen. Vezels voor een goede maagdarmgezondheid en vlot opneembare energie voor het intensieve werpproces. NOVA Prelacto kruimel is specifiek ontwikkeld om het werpproces vlot te laten verlopen. Ook de NOVA Prima, Vital en Magna lactovoeders kunnen voor het werpen ingezet worden. 

Melkproductie

100 kg kunnen spenen op 26 dagen speenleeftijd of 80 kg op 21 dagen. Dit kan alleen maar met een goede voeropname en de nodige energievoorziening in de lactovoeders. De Energiemix in de lactovoeders is gebaseerd op zetmeel en vetten en dit in de ideale verhouding. De energiefactor in de NOVA Maxima lacto is het hoogst. Voor gezonde zeugen en in combinatie met het correcte voederschema leidt dit tot de hoogste speengewichten en het laagste gewichtsverlies van zeugen in de lactatie.