Waar ben je naar op zoek?

Circulariteit op en top met brijvoer!

Sectornieuws Sectornieuws19-5-2021

Als alleseter is het varken een kringloopdier bij uitstek. Het eet met smaak reststromen die vrijkomen uit de voedings-en bio-ethanolindustrie. Zo zijn er heel wat producten die niet geschikt zijn voor humane consumptie maar die wel nog voedingswaarde bevatten. Denk maar aan aardappelstoomschillen, kaaswei, biergist, tarwegistconcentraat, tarwezetmeel,… Onze afdeling DML (dry-moist-liquid) zorgt voor een zo lokaal mogelijke afzet van deze producten. Door eiwit en energie in een rantsoen deels te voorzien vanuit de bijproducten is er minder soja en granen nodig. Verder bevatten de vochtrijke producten ook heel wat water waardoor er minder water nodig is op een brijbedrijf. De mest van de varkens wordt dan ook nog eens gebruikt voor de teelt van eigen granen. Als dat geen mooi voorbeeld is van kringlooplandbouw!

Afbeelding: _37A7819

Een beter imago begint bij jezelf

Op vlak van duurzaamheid zijn al heel wat stappen gezet in onze sector. Het voeren van brij is een mooi voorbeeld waarbij een brug geslagen wordt tussen maatschappelijk ondernemen en een goed verdienmodel. Toch blijkt de duurzame weg die de meeste bedrijven inslaan vaak nog onbekend of onderbelicht bij het grote publiek. Het imago van de sector kan zeker een boost gebruiken. Daarom ging studente Louise Mouton aan de agro en biotechnologie Vives hogeschool onder het motto ‘een beter imago begint bij jezelf’ een duurzaamheidsgesprek aan met tientallen brij-ondernemers tijdens haar stage bij ForFarmers. Dit om de bewustwording bij de ondernemers op te wekken en te horen hoe zij tegen duurzaamheid aankijken.

Conclusie enquête

  • Nagenoeg iedereen gaf aan kringlooplandbouw te zien als een kans: ‘Duurzaam produceren is het nieuwe normaal’, ‘Duurzaam produceren, doet op alle vlakken beter presteren’, ‘Duurzaam betekent ook economische vooruitgang’, kreeg de studente meermaals te horen.
  • De stelling dat duurzaam gelijk zou zijn aan duurder gaat niet op bij brijvoer, integendeel. De ondernemers gaven aan dat lage voerkosten de voornaamste reden is waarom ze voor brij kiezen, gevolgd door een betere sturing op technische resultaten alsook de opwaardering van eigen granen en duurzaamheidsaspect.
  • Naast het voeren van reststromen hebben vele ondernemers reeds geïnvesteerd in andere duurzame technieken zoals eigen energieopwekking en recuperatie, watervoorziening, luchtzuivering, mestverwerking, en willen ze nog verdere stappen zetten.
  • Op de vraag hoe een leefbaar bedrijf er anno 2030 uit zal zien, kwamen zeer uiteenlopende antwoorden uit de bus. Er was wel eensgezindheid over het feit dat een varkenshouder zijn ‘license to produce’ moet kunnen behouden. Rendabiliteit en duurzaamheid zullen hier in de nabije toekomst een steeds belangrijke rol in spelen. Onze brijvoeraanpak past hier perfect in.

Waarom brij voeren met ForFarmers?

Waarom brij voeren met ForFarmers op uw bedrijf interessant kan zijn? Onze specialisten Hans en Eline leggen het u even uit! Veel kijkplezier!