Waar ben je naar op zoek?
Nieuws, kennis en advies

Sturen op bigkwaliteit: van biest tot voeropname na spenen

Bigkwaliteit levert veel geld op. Er zitten euro’s verschil tussen goede en minder goede biggen. Niet alleen voor de uitbetaling per afgeleverde big, maar ook voor afzetzekerheid is het belangrijk om continu gezonde biggen van hoge kwaliteit te produceren. Dat streven we na met onze VIDA-aanpak.

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met een goede bigkwaliteit vaak probleemloos draaien en lagere dierenartskosten hebben. Niet vreemd. Een betere bigkwaliteit bereik je immers met planmatig werken, een goede hygiëne, optimale voeding en vakmanschap. En dan hebben we het nog niet eens over werkplezier!

In dit laatste artikel van het Jaar van de Big behandelen we de volgende onderwerpen:

  • Stap voor stap naar bigkwaliteit
  • Op naar nóg meer BIG moments

Het VIDA 6-stappenplan

Afbeelding: stappenplan

Een betere bigkwaliteit vraagt om een consequente aanpak die begint bij de geboorte en piekt rondom spenen. Onderdeel van de VIDA-totaalaanpak is het 6-stappenplan. Stap voor stap werk je hiermee aan het verbeteren van jouw resultaat. We blikken nog eens terug op alle stappen:

1

Biest

Een vlot geboorteproces, vitale biggen, voldoende biest van goede kwaliteit en een optimale biestverdeling zijn de belangrijke uitgangspunten voor het produceren van kwaliteitsbiggen. Lees hier de tips voor het verbeteren van biestmanagement.

2

Leren eten

Het is belangrijk dat de biggen goed leren eten en verteren. Om een gezonde big van hoge kwaliteit te produceren is een goede start het halve werk. Lees hier de tips voor het bijvoeren van biggen.

3

Omstandigheden rondom spenen

Zodra het tijd is om de biggen te spenen moeten de omstandigheden ideaal zijn om de big soepel door de stressvolle fase heen te helpen. Lees hier de tips voor het creëren van optimale omstandigheden.

4

Watermanagement

Water is de belangrijkste voedingsstof voor varkens en stimuleert de voeropname. Zorg dus voor voldoende, veilig en smakelijk drinkwater voor biggen. Lees hier de tips voor drinkwater voor biggen.

5

Klimaat

Het klimaat bij de biggen moet letterlijk dag en nacht top zijn. Met een goed klimaat zal de big minder vatbaar zijn voor ziektes en presteren de dieren beter. Lees hier de tips voor een goed klimaat bij biggen.

6

Voeropname na spenen

Een goede voeropname na spenen is cruciaal. Zorg ervoor dat de biggen vanaf dag 1 eten. De daadwerkelijke voeropname is afhankelijk van veel factoren. Lees hier de tips voor een goede voeropname na spenen.

Heb je vragen over één of meerdere onderdelen van het VIDA 6-stappenplan? Vraag dan vrijblijvend advies aan ons VIDA-team.

Op naar nóg meer BIG moments!

2021 – het jaar van de big – is nu bijna ten einde. Maar ook in de jaren hierna staan wij voor jou klaar met onze VIDA-aanpak. Een aanpak die de basis legt voor een succesvolle biggenopfok en een continu hoge bigkwaliteit. Doe er je voordeel mee!

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze specialisten

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens