Waar ben je naar op zoek?

Biggen bijvoederen: tips voor een gezonde biggengroei

Jong geleerd is oud gedaan. Dat spreekwoord gaat voor biggen zeker op. Pas enkele dagen oud, maar oud genoeg om naast melk drinken al plantaardig voer te leren eten en verteren. Het is dé voorbereiding van een big op het speenmoment en het vervolgens doormaken van een gezonde groei. Een heel belangrijk onderdeel van de biggenopfok en stap 2 van het VIDA 6-stappenplan. 

Na een vlotte geboorte en een goed biestmanagement is het belangrijk dat de biggen goed leren eten en verteren. Om een gezonde big van hoge kwaliteit te kunnen produceren is een goede start het halve werk.  

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

Biggen bijvoederen in de kraamstal: waarom?

In de afgelopen 10-15 jaar is de zeugproductiviteit sterk veranderd. Zeugen produceren meer biggen, wat zorgt voor meer levend geboren biggen en meer gespeende biggen per zeug. Hieronder lees je waarom het belangrijk is om biggen tijdig bij te voederen in de kraamstal. 

1

Melkproductie niet voldoende

Doordat er meer biggen geboren worden, terwijl de melkproductie bij de zeug niet parallel aan het aantal biggen verhoogt. 

2

Leer biggen om te eten

Biggen die voor spenen hebben geleerd om vast voer te eten, gaan ook sneller eten na spenen en behalen betere resultaten. 

3

Darm/enzymontwikkeling

Biggen die voor spenen alvast voer opnemen raken gewend aan granen, soja en andere grondstoffen. Dit bevordert de spijsverteringsontwikkeling. 

Een vloeiende overgang van melk naar vast voer wordt steeds belangrijker en zorgt voor een goede prestatie na spenen. Geef biggen daarom vroegtijdig, al in de kraamstal, producten met granen, vezels en plantaardige eiwitten. Hoe beter het maagdarmstelsel van de big in de kraamstal wordt getraind, hoe vlotter de big na spenen zal groeien. 

Vroegtijdig leren eten draagt dus bij aan een goede darmgezondheid en voorkomt diarree bij biggen. Dit blijkt ook uit onderzoek van het Nutritie en Innovatie Centrum van ForFarmers: de voeropname van biggen vóór het spenen beïnvloedt het ontstaan van speendiarree en de prestaties ná het spenen. 

Naast vast voer leren eten is het leren drinken van water voor biggen minstens zo belangrijk. Later in dit ‘Jaar van de Big’ meer over het belang van goed drinkwater voor biggen.  

Biggen bijvoeren

Wat zijn de normen voor de opname van biggenvoer voor spenen?

Normen voor voeropname van biggen voor spenen:

Speenleeftijd Minimaal Optimaal
21 dagen 200 g/big >300 g/big
28 dagen 300 g/big >500 g/big

Wat is de werkwijze van het bijvoederen van biggen in de kraamstal?

In onderstaande vlog geeft biggenspecialist Jarne Vermeire van het VIDA-team 3 tips over het bijvoeren van biggen in de kraamstal.

Lore denkt met je mee over bijvoederen in de kraamstal

Praktische tips voor het bijvoederen van biggen in de kraamstal

Lore's tips voor het bijvoederen van biggen in de kraamstal:

1

Geef vanaf dag 1 na de geboorte extra melk naast de melk van de zeug

2

Schakel daarna over op VIDA Prestarter

3

Stimuleer de voeropname door het geven van kleine porties

Welk biggenvoer is geschikt voor het bijvoederen in de kraamstal?

Hoe beter de darmen van de big in de kraamstal worden getraind, hoe beter de big na spenen zal groeien. Onze VIDA-producten zijn speciaal ontwikkeld om jonge biggen snel te leren eten. Hiervoor heeft ForFarmers een technologie ontwikkeld waarmee zeer nauwkeurig wordt bepaald hoe de opname en vertering van voedingsstoffen bij biggen verloopt. Dit zorgt voor betere groeiprestaties en een betere darmgezondheid van biggen. 

Hieronder staan de mogelijkheden om de maag en darmen van biggen te trainen in de kraamstal: 

  • VIDA Milk: 
    VIDA Milk is de béste biggenmelk na moedermelk. Het lost gemakkelijk op en blijft lang stabiel. Biggen zijn er dol op.  Toepassing: vanaf 24 uur na de geboorte tot 10 dagen leeftijd.
  • VIDA Prestarter: 
    VIDA Prestarter zit vol melkeiwitten. De meelvorm lost makkelijk op tot brij en is eenvoudig door de biggen op te nemen. Daarnaast ook verkrijgbaar in kruimelvorm. Toepassing: 10 tot 20 dagen leeftijd, daarna als overgang naar speenvoer. 
  • VIDA Muesli: 
    VIDA Muesli is een vezelrijk product. Door de diverse componenten draagt het product bij aan een goede darmgezondheid. Het stimuleert de totale voeropname voor spenen. Toepassing: Vanaf 1 week na geboorte tot 1 week na spenen, in te zetten naast biggenvoer.


Basisregel: gedurende de laatste 5 dagen voor spenen moet hetzelfde voer gevoerd worden als dat gevoerd wordt in de 5 dagen na spenen! Start dus al met VIDA speenvoer in de kraamstal. 

Meer weten over de mogelijkheden?  Neem contact op met onze specialist. 

Afbeelding: Hand voer kraamstal

Welke automatische voersystemen zijn geschikt voor het bijvoederen van biggen in de kraamstal?

Het bijvoederen van biggen in de kraamstal kan zowel handmatig als met een automatisch voersysteem gedaan worden. Voor dit laatste zijn diverse systemen op de markt gebracht om de voeropname in de kraamstal te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat het bijvoederen met een automatisch voersysteem in een duidelijke toename van de voeropname voor spenen resulteert.

Mogelijkheden automatische voersystemen:  

  • Brijvoersystemen: Het Nutrix+-systeem is bijvoorbeeld een brijvoersysteem dat in staat is zowel VIDA Milk, VIDA prestarter als een selectie speenvoeders automatisch te doseren. 


Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw kraamstal of benieuwd naar onze tips bij het gebruik van een automatisch voersysteem in de kraamstal? Onze ervaren specialisten staan je graag te woord. 

Heeft u vragen? Of wenst u advies? Neem contact met ons op!

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens