Waar ben je naar op zoek?

Aardappelstoomschillen zijn goed voor vertering van varkens

Wist u dat... Wist u dat...14-3-2018

Aardappelstoomschillen zijn een veel gebruikt bijproduct omwille van de constantheid, het brijvormend vermogen en de aanzurende werking. De kwaliteit ervan wordt echter bepaald door het productieproces en de mate van ontsluiting van het zetmeel.

Afbeelding: aardappelen

Aardappelen die rauw geschild of geschraapt worden bevatten minder, niet ontsloten zetmeel, wat voor een varken onverteerbaar is. Het is dus aangeraden om de aardappelen tijdens het schillen te stomen, wat de ontsluiting van zetmeel aanwakkert. De stoomtijd is afhankelijk van de dikte van de schil (nieuwe aardappelen of aardappelen uit opslag later in het seizoen) en de gewenste mate van schilverwijdering. Maar hoe langer de stoomtijd, hoe hoger de zetmeelontsluiting en het aandeel zetmeel. Daarnaast is het aangeraden om stoomschillen fijn te malen zodat ze een goed dragend vermogen hebben in het brijmengsel en geen drijflaag van stukjes schil in de mestput vormen. De maalfijnheid zegt echter niet alles over de mate van zetmeelontsluiting: kleine stukjes niet goed vermalen aardappel kunnen toch volledig ontsloten zijn.

U kan aardappelstoomschillen vrij lang en goed bewaren omdat ze snel verzuren en daardoor snel vrij stabiel zijn. Als u ze gedurende langere tijd opslaat, houdt u beter rekening met azijnzuurvorming. Bovendien wordt de verhouding tussen melkzuur en azijnzuur almaar kleiner, wat de smaak van de stoomschillen niet ten goede komt.

Doordat er in België veel aardappelen geteeld worden, komt er een grote stroom aan bijproducten uit de aardappelverwerkende industrie vrij. Die stromen kunnen apart afgezet worden maar kunnen ook als nevenstroom bij de stoomschillen gevoegd worden:

  • Aardappelpuree: bijproduct van de aardappelvlokkenproductie. Aparte + nevenstroom.
  • Aardappelvoerzetmeel: komt vrij bij de productie van chips in drogere (>40% ds) en nattere (ca. 20% ds) vorm vrij. Deze vloeibare vorm heeft meestal een hittebehandeling ondergaan en is daardoor geschikt voor varkens.
  • Voorgebakken frieten en/of chips: hebben een vrij stabiele kwaliteit met geringe variatie. Het bijkomend voordeel van deze producten is het hogere vetgehalte. De mogelijke variatie is vooral het zout/mineralen-gehalte (Na, CI, K) afhankelijk van wel/niet gebruikte kruidenmix. Periodieke controle is aan te raden, waarna het aanvullend voer hierop is aan te passen.
The Future Of Farming logo