Waar ben je naar op zoek?

Biergist

Afbeelding: V_72555_biergist

Artikelnummer: 72555

Energierijk en eiwitrijk product met een uitstekend aminozurenpatroon. 

Productomschrijving

Bij het brouwen van bier ontstaan diverse nevenproducten waaronder biergist. Het zetmeel uit de gerst wordt in meerdere stappen opgezet in suikers. Deze suiker wordt door toevoeging van gist omgezet in alcohol. Daarna wordt de alcohol gescheiden van de gistcellen. De ontstane biergist is een hoogwaardige eiwitbron voor varkens die ook nog veel energie bevat door het restant alcohol. Bij drogen in een droogstoof verdampt deze alcohol.

Algemene eigenschappen

Biergist is een vloeibaar voedermiddel. Het is goed verpompbaar en heeft een lichtbruine kleur. Biergist bevat veel eiwit met een zeer gunstig aminozurenpatroon. Het bevat 4 tot 6% alcohol, wat zorgt voor een hoge EW. Dit kan tevens een rustgevend effect hebben op de varkens waardoor er minder onderhoudsvoer nodig is. Het natriumgehalte is laag waardoor het goed past in de varkensrantsoenen.

Toepassing

Biergist is nippelwaardig. Op basis van drogestofaandeel in het rantsoen:

  • Biggen: max. 5%.
  • Vleesvarkens en zeugen: max. 10%.

Opslag & houdbaarheid

  • Opslaan in een zuurbestendige silo of bunker.
  • Circa 10 minuten roeren vlak voor indoseren.
  • Reinig de tank 1 à 2 keer per jaar.
  • Bij voorkeur te gebruiken tot 4 weken na leveringsdatum (zie datum leveringsbon). 
  • Aanzuren zal de houdbaarheid van de biergist verlengen en verlies van droge stof beperken doordat daardoor de nog actieve gist afgedood wordt. 

Productspecificatie (g/kg ds)

Sectoren Varkens Kalium 19,8
Verschijningsvorm Vloeibaar Chloor 3,0
Nutritionele toepassing Energierijk Verteerbaar fosfor 6,8
Drogestof (%) 10 Dv Lysine 28,3
Ruw eiwit 485 Dv Methionine 6,1
Ruw vet 28 Dv Cysteïne 3,5
Ruwe celstof 20 Dv Threonine 18,7
Ruw as 64 Dv Tryptofaan 4,8
Zetmeel 40 Dv Valine 21,1
Suikers 25 Linolzuur + linoleenzuur 2,0
Melkzuur 81 Ew 1,94
Calcium 3,3 Ew Lacto 1,95
Fosfor 13,5 Ew Dracht 1,96
Natrium 0,6 NSP 359

30 november 2016