Waar ben je naar op zoek?

Biest-Score®

U, als varkenshouder, heeft meer behoefte aan een handvat voor biestmanagement omwille van het steeds hogere aantal biggen dat per zeug geboren wordt. Daarom ontwikkelde ForFarmers de Biest-Score®. Dat brengt de hoeveelheid antistoffen die de big via de moedermelk binnenkrijgt in beeld. Het is voor u belangrijk hierover meer te weten zodat u uw biestmanagement kunnen verbeteren. Zonder dit inzicht is het lastig sturen op verbetering van de biestopname, dat gestuurd kan worden via management en voeding.

Meting geeft richting

Hebben uw biggen veel antistoffen in hun bloed? Dan hebben ze een hoge Biest-Score®? Zeker zo belangrijk als de individuele score is de spreiding van de hoeveelheid antistoffen in het bloed tussen de biggen uit een toom en tussen tomen. Dit geeft aan hoe goed de biest over de biggen wordt verdeeld. Daarom worder er van zes zeugen twee lichte, twee zware en twee gemiddelde biggen bemonsterd. 

Eenvoudig meten

Het voordeel van de meting van antistoffen in het bloed is dat het minder arbeidsintensief is dan het wegen van de biggen om te zien hoeveel biest ze opgenomen hebben. Wilt u via het wegen goed inzicht in de biestopname krijgen, dan moet er gedurende de werpperiode dag- en nacht iemand beschikbaar zijn om de biggen te wegen. Bij de Biest-Score® worden gewichten wel nog geregistreerd maar omdat het om het brutogewicht gaat, hoeven er minder vaak biggen gewogen te worden en komt het tijdstip van wegen minder nauw. 

Ingrijpen bij te weinig biest

Bij een te lage biestopname moet u ingrijpen. Biest zorgt namelijk voor antilichamen die een big nodig heeft voor de eerste afweer tegen ziektekiemen. De zeug kan deze antistoffen voor de geboorte niet doorgeven aan de big omdat de placenta geen antistoffen doorlaat, in tegenstelling tot bij mensen. Daarnaast is biest een belangrijke energiebron die de big broodnodig heeft omdat de energievoorraad bij pasgeboren biggen het laagst is van alle landbouwhuisdieren. Biest levert ook groeifactoren voor de big. 

Zeugenvoeding en biest

Of de zeug voldoende en hoogwaardige biest geeft, hangt sterk af van de voeding en conditie van de zeug. Daarom is een goede voorstrategie noodzakelijk. Ook de biestopname door de big kunt u via de zeugenvoeding beïnvloeden. Zo neemt een big pas later biest op als de geboorte traag verloopt. Daarnaast neemt de kwaliteit van de biest na de eerstgeboren big snel af. Hoe sneller de zeug werpt, hoe beter de biestkwaliteit dus ook voor de laatste big is. Met voeding kan gestuurd worden op fitheid van de zeug: een fittere zeug heeft een vlotter geboorteproces met alle voordelen van dien. 

U ook?

Heeft u interesse in de Biest-Score® of wilt u meer informatie hierover?
Contacteer ons!

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens