Het hectolitergewicht van een product is het gewicht van een hectoliter (100 liter) van dat product. Het hectolitergewicht wordt beïnvloed door o.a. het volume, de pakking, het ras, de groeiomstandigheden en het vochtgehalte van het product.
Vaak wordt gedacht dat een hoger hectolitergewicht ook automatisch betekent dat de energiewaarde van het graan hoger is. Om dit te verifiëren, zijn in 2017 van meer dan 200 monsters tarwe en gerst de voedingswaarde en het hectolitergewicht bepaald.
In grafiek 1 is te zien dat de variatie heel groot is en dat de relatie zeker niet op 1 op 1 is. Als je een lijn door de punten zou trekken, laat die weliswaar een licht stijgende tendens zien, maar de R2 is heel laag. Dit geeft aan dat de variatie rondom de lijn van zetmeel maar heel beperkt door het hectolitergewicht wordt verklaard. We kunnen dus concluderen dat de relatie tussen hectolitergewicht en zetmeel heel matig is en dat een hoger hectolitergewicht geen garantie is voor een hoger zetmeelgehalte.