Zoeken
For the Future of Farming
Ferm4FarmNutrix+ en VIDAMeer informatie over VIDABrijvoerCCM

Kwaliteit graanoogst 2017

Afbeelding: Gerst

Vorig jaar zaten er vrij veel mycotoxinen in bepaalde grondstoffen, o.a. in tarwe en sojahullen. Dit jaar lijkt de druk in granen een stuk lager te zijn en daarmee is de oogst meer in lijn met de oogst van 2015.

Zowel eigen analyses van de oogst van 2017 als die van SecureFeed, laten geen waarden zien boven 2.000 ppb DON en 300 ZEA. Dit geldt voor alle granen, waaronder gerst en rogge. Deze granen hebben dus een laag risico op mycotoxinen; 90% van de DON-uitslagen ligt onder de detectielimiet van 300 ppb en bij ZEA is dit aantal zelfs 99%. Alleen bij tarwe uit bepaalde gebieden in Duitsland (regio Hannover, regio tussen Berlijn/Polen), is het oppassen geblazen, omdat daar wel hogere DON-waarden gevonden zijn, tot boven de 2.000 ppb.

Mais

De maisoogst is ook op gang gekomen en de eerste analyses lijken goed. Er zijn echter pas enkele partijen binnen, dus hier moeten we nog een slag om de arm houden.

Sojahullen

Ook Argentijnse sojahullen zijn veel gunstiger qua ZEA dan voorgaand jaar. Oogst 2016 was natuurlijk rampzalig met waarden tot 2.500 en zelfs 3.000 ppb ZEA. Dit jaar liggen de waarden gemiddeld genomen een factor 10 lager. Dat is weliswaar een stuk beter, maar nog steeds een niveau om rekening mee te houden.

Vooralsnog is er dit jaar dus sprake van een lage mycotoxinedruk. De waarden die nu worden vastgesteld, geven een indicatie van de mycotoxinedruk tijdens de oogst. Tijdens opslag kan echter ook nog mycotoxine ontstaan. Een goede monitoring blijft daarom van belang.

Voedingswaarde

Qua voedingswaarde zijn de granen van goede kwaliteit. Zeker de tarwe uit Frankrijk is qua hectolitergewicht duidelijk beter dan in 2016. Het eiwitgehalte is iets hoger dan vorig jaar en het zetmeelgehalte vergelijkbaar tot iets lager dan vorig jaar, afhankelijk van de herkomst van het graan.

Wilt u meer informatie weten over de kwaliteit van de granen die u voert, neem dan contact op met uw specialist van ForFarmers.