Zoeken
For the Future of Farming
Ferm4FarmNutrix+ en VIDAMeer informatie over VIDABrijvoerCCM

PED-virus, waakzaamheid is geboden

Wat is PED?

PED staat voor porcine epidemische diarree. PED wordt veroorzaakt door een virus. Het PED virus tast het slijmvlies van de dunne darm aan wat leidt tot diarree. Het virus kan diarree veroorzaken bij biggen en vleesvarkens. Er bestaat een agressieve en een mildere variant. Gelukkig gaat het in België en in de ons omringende landen om de milde variant.

Hoe worden varkens besmet?

Varkens worden besmet door opname van besmet materiaal. Dit is meestal mest, aangezien het virus via de mest wordt uitgescheiden. PED is zeer besmettelijk en wordt verspreid via direct diercontact en via transport van diermateriaal.

Wat zijn de ziekteverschijnselen?

De variant die in België werd aangetroffen veroorzaakt vooral diarree. In geval van diarree kunnen de typische beschadigingen van het darmslijmvlies bevestigd worden. Ook kan er virusonderzoek van mestmonsters toegepast worden. Raadpleeg bij elk vermoeden uw dierenarts.

Preventie

Strikte hygiënemaatregelen toepassen is de beste manier om het risico op een PED besmetting te voorkomen. De bulkwagens van ForFarmers komen gereinigd op uw bedrijf aan en worden na het leveren van het voeder opnieuw ontsmet. Ook de adviseurs van ForFarmers hebben het nodige materiaal ter beschikking om aan de hygiëne eisen te voldoen.