Zoeken
For the Future of Farming
Naar Junior RoséNaar Vital

04-12-2017

ForFarmers voedert het vee op de Brussels Lifestock show op Agribex

Tijdens de beurs Agribex staat de Brussels Livestock Show, de operationele benaming van de vzw Algemene Veeprijskampen, weer in voor alle rundvee prijskampen. Het voederen van grote herkauwers gedurende die periode vraagt echter veel aandacht. Ook voor deze editie wordt hiervoor beroep gedaan op de nutritionele kennis en ervaring van ForFarmers.

Sommige dieren staan er een hele week, andere komen pas ’s avonds toe en zijn de volgende middag alweer weg. De bedoeling is dat de dieren zo weinig mogelijk gestoord worden in hun dagdagelijkse routine. Ze krijgen ander voeder dan thuis en toch moeten ze zich opperbest voelen. Bovendien moet het voeder eenvoudig te verdelen zijn zodat de begeleiders van de dieren er meteen mee aan de slag kunnen. En het moet een hele week vers blijven. Een gehele uitdaging om dat met één en hetzelfde rantsoen in te vullen.
Het uitgangspunt van ForFarmers was dat het voeder in alle omstandigheden veilig en stabiel moest zijn. Dat betekent in dit geval: voldoende droog en met veel structuur, aangezien het zowel voor vleesvee als voor melkvee moet dienen. We kozen voor een basis van gras en maïs, aangevuld met luzernehooi en droge pulp voor extra penswerking, rust en stabiliteit in de pens. Het rantsoen werd verder uitgebalanceerd met twee krachtvoeders en aangerijkt met een weerstandsmineraal.
Hiervoor hebben we de specifieke ForFarmers voedernormen omtrent penswerking en voerbenutting gehanteerd, die onze rundveemedewerkers ondermeer dagdagelijks gebruiken bij het optimaliseren van jongvee en vleesvee rantsoenen.
Om alles heel praktisch te houden voor de begeleiders op de beurs werd het totale mengsel uit de voedermengwagen in een pers gedeponeerd en aangeleverd in wikkelbalen. Hierdoor blijft het voer ook fris en smakelijk, een hele week lang.

Afbeelding: Borden Agribex 2017 110x55cm (DRUK)
klik op afbeelding om te vergroten