Zoeken
For the Future of Farming
Naar Junior RoséNaar Vital

Jongvee jonger dan één jaar in de weide? Met droge pulp red je het niet!

Voor jongvee onder het jaar mag bijvoedering gedurende heel het weideseizoen geen discussiepunt zijn. Het is gewoonweg noodzakelijk, niettegenstaande dat gras wel voldoende voederwaarde bevat. Door het lager opnamevermogen kan jongvee onder het jaar onvoldoende vers gras opnemen om aan de voederbehoeften te voldoen en voldoende groei te realiseren.

Uit verschillende proeven blijkt dat een dagelijkse verstrekking van droge bietenpulp van 2 kg per dier per dag of zelfs ad lib een tegenvallende groei oplevert. Het jongvee heeft hierdoor een fors OEB tekort. Een tekort aan OEB kan tot gevolg hebben dat de pens niet optimaal werkt (onvoldoende brandstof voor de pensflora) wat resulteert in een nog lagere opname.

In dezelfde proef werd door een krachtvoer te voederen van 16 -17 Ruw Eiwit, ter vervanging van droge pulp, een significant verschil van 250 gr extra groei gerealiseerd.

Het Junior gamma (opfok vanaf 5 maand) van ForFarmers is erop gericht om een vlottere doorgroei na de kalveropfokperiode te kunnen halen.