Zoeken
For the Future of Farming
Fresh cowTransitieVita compleet

16-04-2018

Deze week kans op hittestress

Midden deze week worden er in grote delen van het land temperaturen van 23 graden of hoger verwacht. Dit betekent een grotere kans op hittestress. Met onderstaande tips, zorgt u ervoor dat uw koeien zo min mogelijk hinder van ondervinden.

Kans op hittestress, al vanaf 23 graden
Hittestress treedt niet alleen op tijdens die paar tropische zomerdagen dat het boven de 30 graden is, maar ook wanneer er sprake is van een hoge luchtvochtigheid. Dit geldt niet alleen voor de melkgevende koeien, ook droogstaande koeien en jongveelijden onder hittestress.Typische verschijnselen van hittestress zijn een lagere voeropname, lagere melkproductie en ‘pompende’ koeien. Wanneer u onderstaande tips opvolgt kunnen uw koeien de warme perioden beter doorkomen.

  • Zorg voor voldoende ventilatie in de stal door eventueel extra ventilatoren in te zetten en zijwanden of gordijnen te openen.
  • Tijdens hittestress neemt de vochtbehoefte toe van ca. 100 naar meer dan 200 liter per koe per dag. Zorg voor goed toegankelijke en schone waterbakken met voldoende fris drinkwater. Controleer dagelijks of de drinkbakken goed schoon zijn.
  • Stimuleer de ruwvoeropname door regelmatig vers voer aan te bieden. Dit kan door vaker per dag of door ’s avonds te voeren, accepteer meer restvoer en verwijder dit dagelijks.
  • Door het warme weer kan er gemakkelijk broei optreden in de kuil of in het voer dat voor het voerhek ligt. Dit betekent een sterke afname van voederwaarde en smakelijkheid. 
  • Weid de koeien bij warm weer bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds na het melken. Bij hele warme periodes is het verstandig de koeien ’s nachts te weiden. Het is erg belangrijk om vaste tijden van voeren en beweiden aan te houden.
  • Pas het rantsoen aan door de buffercapaciteit te verhogen om pensverzuring te voorkomen. Werk proactief en voer gedurende de gehele zomerperiode buffer (Univit Buffer of RumiBuffer) ter ondersteuning. En tijdens perioden van hittestress verhoogt u de dosering. Blijf de verhoogde dosering buffer doorvoeren tot één week na de hittestressperiode.
  • Voer extra geconcentreerde, veilige energiebron in de vorm van MilkPower HF180 (pensbestendig vet). Dit minimaliseert de negatieve effecten van hittestress en houdt de melkproductie en het vetgehalte op peil.
  • Ook droge koeien kunnen enorm onder de hitte lijden. Zet koeien niet droog bij extreme temperaturen, stel dit uit tot na de hitteperiode. Ook voor droge koeien zijn frisse lucht en vers water en voer belangrijke aandachtspunten. Overleg met uw melkveespecialist welke rantsoenmaatregelen het beste op uw bedrijf passen.

Meer tips en info over onze producten vindt u op de handige hittestress stalkaart. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw melkveespecialist of Klantenservice Herkauwers via herkauwers@forfarmers.eu of 088 024 8010.

Afbeelding: hittestress
Deze week kans op hittestress