Zoeken
For the Future of Farming
Fresh cowTransitieVita compleet

Kent u uw voersaldo en rantsoenefficiëntie voldoende?

Afgelopen periode schetste ForFarmers als gastspreker op verschillende bijeenkomsten van en voor veehouders het belang van de kengetallen voersaldo en rantsoenefficiëntie. Tijdens deze bijeenkomsten werden aan de hand van concrete voorbeelden en praktische tips richtlijnen aangereikt om de rantsoenefficiëntie en voersaldo op het eigen bedrijf te verbeteren. Opvallende vaststelling is dat bijna 1 jaar na het verdwijnen van het melkquotum deze kengetallen nog onvoldoende gekend en ingeburgerd zijn bij veehouders.

Rantsoenefficiëntie geeft weer hoeveel melk uw koeien produceren uit één kg droge stof voer. Hoe meer melk uit één kilogram droge stof, hoe hoger de rantsoenefficiëntie. In de praktijk varieert dit kengetal van 1,1 tot 1,7. Koeien die het voer beter benutten produceren efficiënter. Een optimale voerbenutting is de basis voor goede financiële resultaten. Hier speelt het kengetal voersaldo dan op in. Voersaldo is melkopbrengst min voerkosten.

ForFarmers ontwikkelde een handige rekenmodule om de rantsoenefficiëntie op een eenvoudige manier te berekenen. De module berekent in 5 eenvoudige stappen wat de rantsoenefficiëntie op uw bedrijf is en wat de financiële voordelen zijn bij een verhoging van de rantsoenefficiëntie. Via deze link kan u uw rantsoenefficiëntie berekenen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om het voersaldo op uw bedrijf te verhogen of wilt u samen met collega veehouders een lezing organiseren rond het thema voersaldo en rantsoenefficiëntie, neem dan vandaag nog contact op met uw accountmanager of met onze klantendienst op 051 335 760 - info@forfarmers.be, of vul onderstaand contactformulier in.