Zoeken
For the Future of Farming
Fresh cowTransitieVita compleet

Kans op hittestress, al vanaf 21 graden

Tijdens hittestress verdienen uw dieren extra aandacht en ondersteuning. Hittestress treedt niet alleen op tijdens die paar tropische zomerdagen met meer dan 30 graden. Iedereen zal zich immers nog september van vorig jaar herinneren. Toen hadden de koeien extreem veel last van hittestress. Bij een temperatuur van 21 graden en een hoge luchtvochtigheid (>80%) kunnen koeien al last hebben van hittestress. Dit geldt niet alleen voor de melkgevende koeien, maar zeker ook voor droogstaande koeien en jongvee.
Het eerste wat opvalt is een verminderde ruwvoeropname. De koeien gaan ook wisselvalliger eten en creëren een ander eetpatroon. Door de verminderde opname daalt de melkproductie alsook de gehaltes. Maar daarnaast krijgen de koeien ook een weerstandsdip waardoor de kans op uierontsteking toeneemt en de vruchtbaarheid vermindert.

Rantsoentips

Er zijn heel wat zaken die u preventief kunt aanpakken om de impact van hittestress te verminderen:

  • Pas het rantsoen aan door de buffercapaciteit te verhogen om pensverzuring te voorkomen. Werk proactief en voer gedurende de gehele zomerperiode buffer (Univit Buffer of RumiBuffer) ter ondersteuning. En tijdens perioden van hittestress verhoogt u de dosering.
  • Voer een extra geconcentreerde, veilige energiebron in de vorm van MilkPower HF180 (pensbestendig vet). Dit minimaliseert de negatieve effecten van hittestress en houdt de melkproductie en het vetgehalte op peil.
  • Stimuleer de ruwvoeropname door regelmatig vers voer aan te bieden. Dit kan door vaker per dag of door ’s avonds te voeren, accepteer meer restvoer en verwijder dit dagelijks.

Wanneer u deze zaken consequent aanpakt, zal de inpakt van hittestress al een pak lager zijn. Maar het is wel belangrijk dat je deze rantsoenaanpassingen tot 7 dagen na de hittestress periode aanhoudt! Want pas dan zult u volledig resultaat behalen. De productie en de gehaltes zullen veel sneller terug op peil zijn. En bovendien zal er zo goed als géén dip in de weerstand optreden. Op die manier kunt u dus meer verdienen door minder te verliezen!

Nog enkele praktische tips

Naast de aanpassing van het rantsoen zijn er nog enkele zaken die u kunt doen om de hittestress beter te verwerken:

  • Zorg voor voldoende ventilatie in de stal door eventueel extra ventilatoren in te zetten en zijwanden of gordijnen te openen.
  • Tijdens hittestress neemt de vochtbehoefte toe van ca. 100 naar meer dan 200 liter per koe per dag. Zorg voor goed toegankelijke en schone waterbakken met voldoende fris drinkwater. Controleer dagelijks of de drinkbakken goed schoon zijn.
  • Door het warme weer kan er gemakkelijk broei optreden in de kuil of in het voer dat voor het voerhek ligt. Dit betekent een sterke afname van voederwaarde en smakelijkheid. Door het toevoegen van bijvoorbeeld Selko TMR zal het voer smakelijker blijven en is er minder kans op broei voor het voerhek.
  • Weid de koeien bij warm weer bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds na het melken. Bij hele warme periodes is het verstandig de koeien ’s nachts te weiden. Het is erg belangrijk om vaste tijden van voeren en beweiden aan te houden.