Zoeken
For the Future of Farming
Fresh cowTransitieVita compleet

Extra aandacht voor het oktoberkalf na hete zomer

Hadden uw droogstaande koeien deze zomer hittestress? Besteed dan extra aandacht aan de kalveren die nu geboren worden.

Afgelopen september kwam de temperatuur meerdere malen boven de 25 graden. Hierdoor hebben zowel de melkkoeien als de droogstaande koeien vaker kans op hittestress gehad. Wanneer een koe hittestress heeft of het voer vanwege de warmte broei bevat, daalt de voeropname. Dit heeft bij droge koeien weer gevolgen voor het ongeboren kalf, de biestkwaliteit en de fitheid en weerstand van het kalf.

Kalveren geboren uit koeien die een periode van hittestress hebben doorgemaakt, hebben vaak een lager geboortegewicht en minder weerstand. Hierdoor lopen ze meer risico op infecties en groeien ze minder goed tot aan spenen. Het is voor deze kalveren nog crucialer om direct na de geboorte zo snel mogelijk, zoveel mogelijk biest (3-4 liter) te krijgen. Wees de komende weken dus extra alert op de pasgeboren kalveren.

Een aantal tips:

  • Zorg voor een goede hygiëne rond het afkalven en haal het kalf zo snel mogelijk bij de koe vandaan. Wrijf het kalf droog met schoon stro.
  • Plaats het kalf in een droge en ontsmette eenlingbox.
  • Melk de koe direct helemaal uit, nadat het kalf is weggehaald.
  • Geef het kalf binnen 1 uur na geboorte biest; hanteer als richtlijn 10% van het geboortegewicht van het kalf (= 3-4 liter).
  • Geef het kalf binnen 6 uur na de geboorte nogmaals 2 liter biest. Binnen 12 uur na de geboorte dient het kalf minimaal 6 liter biest gedronken te hebben.
  • Verstrek biest gedurende de eerste 2 dagen, stap daarna over op kunstmelk. Let op de temperatuur (41°C) en denk eventueel aan het verhogen van de concentratie melkpoeder in overleg met uw specialist.
  • Om de weerstand van het kalf te verbeteren kunt u gedurende de eerste maand het kalf ondersteunen met vitaminen/mineralen door Vita Topfit door de melk te mengen (5 gram per liter).

Werk altijd hygiënisch en voorkom ziekteoverdracht.

Onze specialisten denken graag met u mee over uw jongveeopfok en behandeling van kalveren geboren na hittestress.