Waar ben je naar op zoek?

De stappen van… Adhemar Coudeville

14-6-2022

Zeg je korte keten, dan zeg je boerderij en hoeveslagerij Coudeville in Knesselare. De koeien die opgroeien op de boerderij worden in de slagerij aan huis verkocht. Die stap maakte de familie zo’n tien jaar geleden. En daar hebben ze tot op de dag van vandaag geen spijt van. “Op onze boerderij ziet men waar het vlees vandaan komt.”

Adhemar Coudeville runt het bedrijf samen met zijn vrouw Heidi. Ooit was het van zijn ouders. “Toen was het nog een gemengd bedrijf. Melkvee en vleesvee. Zo namen we ook over. Toen we een aantal jaar bezig waren, besloten we een eigen hoeveslagerij te openen.” Een hele stap. Maar voor Adhemar geen onbekend terrein. “Ik heb op de slagerijschool gezeten en ook bij mensen aan huis geslacht. Een eigen slagerij - naast onze boerderij - was voor ons een mooie combinatie.”

Belgisch witblauw

De combinatie van een gemengd bedrijf én een hoeveslagerij bleek al snel niet meer haalbaar. “Daarom zijn we toen volledig overgestapt op vleesvee, in combinatie met de slagerij. “En dat bevalt ons nog steeds heel goed. We houden 200 runderen. Ongeveer 80 daarvan zijn zoogkoeien, 100% Belgisch witblauw. Het vrouwelijke vee slachten we zelf en verkopen we in de hoeve. Het andere vlees wordt in de supermarkt verkocht.”

Slager en boer

“De winkel bij de slagerij is 1,5 dag in de week open”, vertelt Adhemar. “We krijgen veel verschillende bezoekers. Van de buurman… tot aan mensen uit Antwerpen! Men wil meer en meer weten waar hun vlees vandaan komt. En dat het plaatselijk geproduceerd wordt.” Dat zit bij de boerderij van het stel wel goed. “De combinatie van de boerderij en de slagerij werkt heel goed. Komen mensen hier vlees kopen, dan zien ze direct waar het dier is opgegroeid. En dankzij mijn achtergrond in de slagerswereld weet ik hoe een goed stuk vlees eruit moet zien.”

Samenwerking met ForFarmers

Voor het vee wil de familie Coudeville alleen het allerbeste. Het voer is daarin een belangrijke factor. “Als onze kalfjes kunstmelk moeten krijgen, gebruik ik Vitamilk Premium van ForFarmers. Daar zijn we heel tevreden mee. We werken al zo’n 15 jaar samen met ForFarmers en ze voelen echt als vrienden. We kunnen altijd rekenen op het hoogst kwalitatieve krachtvoeder. Dat draagt bij aan de kwaliteit en de smaak van het vlees. In de stappen die wij de afgelopen jaar hebben gemaakt, heeft ForFarmers zeker een aandeel gehad.”

Toekomstplannen

De plannen voor de komende jaren? “Ik ben 54 en wil nog lang niet stoppen”, vertelt Adhemar. “Naast mijn vrouw, werkt ook mijn dochter en haar vriend mee op de boerderij. Misschien dat zij het ooit overnemen. Maar daar vind ik het nu nog veel te mooi voor. En ze zijn het absoluut niet verplicht. Misschien willen we nog stappen zetten op het gebied van aantal runderen. Maar dat komt later wel.”

Ben jij, net als Adhemar, klant van ForFarmers? Dan ontvang je binnenkort een paar botten! Daarmee willen we laten zien dat wij dé partij zijn om stappen mee te zetten. Vroeger, nu en in de toekomst. Ben je geen klant, maar wil je wel een paar botten? Klik dan hier.

 

Afbeelding: 2022-06-21-adhemar