Een merkwaardige vaststelling afgelopen winter op heel wat vleesvee bedrijven is het nerveuzere karakter van vleesvee stieren voornamelijk in het afmest traject. Normaal gaat nervositeit vaak gekoppeld aan overmaat met een ruw eiwit, maar ditmaal is de oorzaak elders te zoeken. Niet optimale vertering als gevolg van zuurdere en vaak ook energetisch rijkere maïskuilen uit 2021 in vergelijking met de vaak drogere en energetisch armere maiskuilen uit 2020. pH’s van maiskuilen (2021) van 3,8 en 4,0 zijn voor deze winter zéér courant. Dit komt voornamelijk omdat de kuilen wat groener gehakseld zijn en daardoor meer melkzuur bevatten.
Wil jij ook de puntjes op de i zetten als het gaat om melkproductie bij zeugen? Neem eens vrijblijvend contact op met ons NOVA-team.
Neem contact op
Door de zuurdere maiskuilen daalt op pens niveau de pH (zuurtegraad) vaak zo hard dat er onvoldoende pens buffering optreedt. Bijgevolg zal er pensverzuring ontstaan en dan nog vaak in combinatie met iets fijner gehakselde mais zal er minder herkauw activiteit optreden. Hierdoor zal er minder speeksel gevormd worden en zal er dus nog minder pens buffering optreden.
Doordat in afmest rantsoenen ook vaak hoog energetische grondstoffen worden toegediend om het afmesten te bevorderen, zal afhankelijk van de vorm waarin die wordt toegediend ook hier de pens vaak extra belast worden en tot extra pensverzuring leiden.
Voldoende bufferen is dus de boodschap. Het eerste wat je zal zien is dat de dieren terug veel rustiger zijn en meer liggen. Geef pensverzuring bij uw vleesvee geen kans om uw vleesaanzet stil te leggen. Laat uw vleesvee rantsoen optimaliseren en laat u vakkundig adviseren door onze ForFarmers vleesvee specialisten.
Aarzel dan niet om onze vleesveespecialisten te contacteren via onderstaand contactformulier. Wij beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk!
Een tegenvallend groeiresultaat bij vleesvee aan het einde van de zomerperiode? Ongetwijfeld herkent u dit vaak voorkomend probleem. Lees hier hoe ForFarmers u kan helpen om hittestress bij uw koeien deze zomer te vermijden.
Inschrijven
Contact opnemen