Waar ben je naar op zoek?

Vermijd periode met energiebeperking bij vrouwelijk vleesvee

Seizoensnieuws Seizoensnieuws9-6-2022
Afbeelding: 2008001846

Door gebrek aan gras of kwalitatief minder gras, zeker in de tweede helft van de weideperiode, is het aangewezen om te gaan bijvoederen. De gevoeligste diergroep voor  energiebeperking is het vrouwelijk jongvee.

Praktijk resultaten

Een onderzoek wees uit  dat de dagelijkse groei de eerste acht levensmaanden van het vrouwelijk Witblauw jongvee heel voortreffelijk is: 820g/dag. Echter de periode daarna zakt de gemiddelde groei dramatisch naar 550g/dag.

Dit zorgt ervoor dat de pinken veel te laat geslachtsrijp en dek rijp worden. Met als gevolg dat hun leeftijd bij de eerste keer afkalven ook veel te hoog ligt. Met deze groeicijfers bereiken deze dieren slechts op de leeftijd van 30 maanden een gewicht van 600kg.

Gewenste dag groei

Uitgangspunt is dat 600 kg het streefgewicht is bij de eerste keer afkalven en dat we dat op een leeftijd van 24 maand willen bereiken. Ons baserend op de gemiddelde groei de eerste acht maanden, dan moet in de periode van 8 maanden tot afkalven een groei gerealiseerd worden van 750g/dag wat zeker niet onmogelijk is. 

De vaars is veel vroeger productief en de opfokkosten gaan drastisch naar beneden: 6 maanden minder opfokkosten komt al snel neer op een besparing per dier van 400€. Tel maar uit hoeveel dat uitmaakt op uw bedrijf!

Energie- en eiwitvoorziening in weideperiode

Dit betekent dat door de opfok iets intensiever te maken, er veel winst op een bedrijf te halen is. Zaak is dus om in de weideperiode het jongvee bij te voeren om te zorgen voor een adequate energie- en eiwitvoorziening.

ForFarmers heeft voor de opfok van vrouwelijk jongvee een uitgebreid Junior assortiment met verschillende productvormen en nutritionele inhouden ter beschikking.

Wil je meer weten? Klik hier.

JUNIOR ASSORTIMENT

Vragen? Stel ze hier aan onze vleesveespecialisten.

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens