Waar ben je naar op zoek?

Vermijd enterotoxemie met VitaFloc Gold

Advies van onze specialist Advies van onze specialist23-2-2021

Iedere rundveehouder krijgt vroeg of laat te maken met een gezond ogend kalf dat hij plots dood aantreft. In veel gevallen blijft het beperkt tot één sterfgeval, maar soms sterven meerdere kalveren binnen een kort tijdsbestek. Het is ook goed mogelijk dat het probleem gedurende een hele tijd uitblijft, zonder dat de rundveehouder maatregelen moet nemen. Echter, na een bepaalde periode, kan het probleem weer de kop opsteken. Hiervoor kunnen meerdere oorzaken zijn, maar vaak is de bacterie Clostridium Perfringens de veroorzaker. In België sterven elk jaar meer dan 10.000 kalveren door enterotoxemie.

Enterotoxemie: voedingsgerelateerd probleem

De Clostridium Perfringens bacterie komt normaal voor in de darm. Onder bepaalde omstandigheden gaat deze bacterie zich echter sterk vermeerderen en toxines uitscheiden die vervolgens leiden tot een plotse dood. Meestal doet zo’n darmvergiftiging zich voor bij zoogkalveren, die plots veel voedingsstoffen te verwerken krijgen of bij plotse voerovergangen. Het zijn trouwens veelal de best groeiende kalveren (betere groei door hogere voeropname) die getroffen worden door enterotoxemie.

Kalveren sterven dikwijls kort na een bronst van de zoogkoe. Tijdens de bronst kan het kalf onvoldoende drinken omdat de koe onrustig is. Nadien kan het kalf aan een overvolle uier een overmaat aan eiwitrijke melk opnemen.

Plotse voerwijzigingen zijn ook vaak catastrofaal voor het kalf. De darmflora moet zich aanpassen aan een gewijzigde voersamenstelling of een ander voerregime, waardoor de clostridia (die sowieso in de darm aanwezig zijn) minder onder controle zijn.

Ga preventief tewerk en voorkom enterotoxemie

De resultaten van preventieve vaccinatie tegen enterotoxemie vallen soms tegen. Het enige wat echt helpt, is het onderdrukken van factoren die de ziekte uitlokken. Dat kunt u doen door rekening te houden met onderstaande tips:

  1. Het belangrijkste aandachtspunt is het vroegtijdig leren opnemen van vast voedsel bij zoogkalveren. Het is daarom aan te raden om de kalveren over een eigen voederbak te laten beschikken.
  2. Door een deel van de voerbehoefte zo snel mogelijk in te vullen met krachtvoer, daalt de dagelijkse melkopname. Hierdoor is in periodes van een wisselend melkaanbod en bij rantsoenovergangen het risico op darmvergiftiging veel beperkter.
  3. Houd controle over de voeding. Zorg steeds voor een geleidelijke overgang bij rantsoenwisselingen bij kalveren en zoogkoeien.  Zorg voor een goede vezelstructuur in het kalvervoer, onder meer door gebruik te maken van speltvlokken. VitaFloc Gold van ForFarmers is hiervoor ideaal. Hieronder leest u meer over dit specifiek krachtvoer voor kalveren.

VitaFloc Gold: vlokvoeder voor kalveren tot 6 maanden

  • Zeer veilig, rustig verteerbaar voeder
  • Vaste grondstofsamenstelling
  • Bevat een belangrijk deel speltvlokken
  • Aangereikt met een specifieke gezondheidspremix Care +
  • Probiotica ter onderdrukking van schadelijke darmbacteriën

Dit kalvervoer is beschikbaar in silo, bigbox of zakgoed.

Wenst u graag meer informatie?

Heeft u vragen over dit artikel of over dit onderwerp? Aarzel dan niet om vrijblijvend uw gegevens in te vullen via onderstaand fomulier. Onze specialist neemt graag contact met u op.

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens
The Future Of Farming logo