Waar ben je naar op zoek?

Ouder jongvee bijvoeren met droog product beter voor kalf en koe

Wist u dat... Wist u dat...2-6-2018

Vaarzen boven het jaar hebben een groter opnamevermogen waardoor bijvoederen minder noodzakelijk is als er kwalitatief vers gras ter beschikking is. Maar zodra een vaars drachtig is, is beperkt bijvoederen wenselijk.

In mei-juni is er meestal een overaanbod aan gras, vanaf juli daalt het grasaanbod en naar de herfst toe neemt ook de smakelijkheid ervan af. Hoogdrachtige vaarzen op de weide hebben op dat moment extra voer nodig met een energiesupplement. U kan dit invullen met een energierijk ruwvoer, een nat bijproduct of met een droog mengvoer. Maar door de toename van vruchtvliezen en –water en de groei van het kalf in de baarmoeder is er al snel plaatsgebrek in het magencomplex.

Daarom raden wij u aan om voor een droog product te kiezen, waarbij u met weinig volume voor extra energie zorgt. Minder groeiverlies resulteert in een betere lichaamsconditie, wat dan weer ten goede komt aan de vitaliteit van de pasgeboren kalveren en aan de tochtigheid en drachtigheid van de volgende cyclus bij de koe.

Afbeelding: Ouder jongvee bijvoeren