Waar ben je naar op zoek?

Optimaliseer uw grasland door herinzaaien en doorzaaien

Tips For Farmers Tips For Farmers1-6-2018
1

Herinzaaien van uw grasland

In sommige gevallen is het verstandiger om uw grasland opnieuw in te zaaien. Bijvoorbeeld wanneer de structuur van de grond slecht is of omdat het aandeel slechte grassen of de onkruiddruk te hoog zijn. Maar u kan ook rekening houden met bepaalde data:

  • Het scheuren van grasland op zandgrond is toegestaan tot en met 10 mei, mits er aansluitend een stikstofbehoeftig gewas (maïs, zomertarwe, triticale of gras) wordt ingezaaid, of tot 31 mei wanneer er nadien alleen gras wordt ingezaaid. 
  • Op kleigrond mag tot 15 september gescheurd worden als er aansluitend een stikstofbehoeftig gewas geteeld wordt. 

Voor herinzaai van grasland is ook een goede mengselkeuze erg belangrijk. Kies op basis van gebruiksdoel: weiden, maaien of een combinatie van beide. Hou hierbij ook rekening met grondsoort en/of droogtegevoeligheid van het betreffende perceel. 

2

Doorzaaien van uw grasland

Doorzaaien van uw grasland is rendabel als er in uw perceel meer dan 70% goede grassen staan en er geen structuurschade is. Een kleine verbetering waarbij een perceel met 80% goede grassen stijgt naar 90% levert bij de huidige voederwaardeprijzen al gauw een besparing van 100 euro per hectare op. 

Voor het doorzaaien van uw grasland hebben we Topgrass Doorzaai in ons assortiment, met een zaaiadvies van 15 tot 30 kg per hectare.
Onze specialisten ondersteunen u uiteraard graag bij het maken van de juiste keuze. 

Afbeelding: zaaien 001