Waar ben je naar op zoek?

Breng je CO2 footprint eenvoudig in kaart met de on farm tool van ForFarmers

Sectornieuws Sectornieuws20-10-2021

Duurzaamheid is niet alleen een kernwaarde bij ForFarmers maar wordt voor de landbouwsector ook steeds belangrijker. Denk maar aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) die Vlaanderen tegen 2030 wil realiseren en de Green Deal die stelt dat Europa klimaatneutraal moet zijn tegen 2050. Daarom heeft ForFarmers in samenwerking met externe experten een on farm tool ontwikkeld om klanten te ondersteunen in de onderbouwing van hun duurzaamheidsinspanningen.

Duurzaamheid wil per definitie niet zeggen geen productie van vlees of eieren of kleinschalige landbouw. Er bestaan nog veel misvattingen over wat ‘duurzaamheid’ precies is. Het belangrijkste is dat een duurzaamheidsaanpak gegrond en onderbouwd is, en daarom werkte ForFarmers samen met een expertenbureau voor de ontwikkeling van een on farm duurzaamheidstool.

CO2 footprint snel en makkelijk berekend

Deze tool laat u toe uw duurzaamheidsaanpak op een eenvoudige manier in kaart te brengen en bij te sturen. De tool is snel en makkelijk in te vullen. De uitkomst geeft een inzicht in de CO2 footprint van een productie-eenheid, alsook in de mogelijkheden op vermindering van CO2 die te behalen zijn. Het voordeel van deze tool is dat u een goed inzicht krijgt in uw duurzaamheidsinspanningen, dat die tastbaar zijn en makkelijk bijgestuurd kunnen worden. De output van de tool focust op een efficiënte veestapel, rantsoenefficiëntie en grondstoffenkeuze, mestbeheer, energiebeheer en CO2 opslag. Duurzaamheid is een bepalende richting, maar het mag niet kostenverhogend werken zonder waardeverhoging van de producten die verkocht worden. M.a.w. naast het verhaal moeten de cijfers ook kloppen. Hierbij kan deze ForFarmers tool u ongetwijfeld helpen.

In de praktijk

Op een vleesvee-afmestbedrijf met aangekochte jonge stiertjes (+/- 10 maand) komt per kg rundsvlees gemiddeld tot 60 % van de CO2-uitstoot uit de voeders. Deze voetafdruk kunt u verminderen door te voederen met natte bijproducten, bij voorkeur eiwitrijke bijproducten (gemiddelde reductie van 10%). Bij herkauwers zorgt de veestapel op zich daarbovenop voor een kwart van de C02-uitstoot. Door te focussen op een betere voerefficiëntie en een sterk bedrijfsmanagement (bv. minder uitval) slaagt u erin om uw voetafdruk al een heel stuk te beperken. Overgaan van grijze naar 100% groene energie op een vleesveebedrijf blijkt dan weer voor een beperktere verlaging van de uitstoot te zorgen. Tot slot speelt ook het stalmestbeheer een belangrijke rol in het duurzaamheidsverhaal. Als u de opslagduur van mest met enkele maanden verkort, levert dit ruim 5% verlaging van de CO2-uitstoot op.

Hieronder kunt u een voorbeeld zien van een uitkomst van een berekening met de CO2-tool op een vleesveebedrijf.

Afbeelding: screenshot CO2logic tool_vleesvee

Wilt u weten of uw duurzaamheidsinspanningen lonen? Vul hier uw gegevens in en wij komen dit op uw bedrijf berekenen!

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens