Waar ben je naar op zoek?

Aandachtspunten bij inscharen van zoogkoeien en jongvee

Advies van onze specialist Advies van onze specialist21-3-2019

De weideperiode staat weer voor de deur. Dat zorgt altijd voor wat arbeidsverlichting op het bedrijf, maar dat gaat ook gepaard met extra aandacht voor rantsoenovergangen. Lees hier tips om ook in deze periode de focus te houden op de groei van het jongvee en de vitaliteit van de zoogkoeien.

Jongvee, minder dan een jaar, vereist bijvoedering gedurende de ganse weideperiode

Vers gras heeft een laag drogestofgehalte en door de beperkte opnamecapaciteit wordt te weinig energie opgenomen. Het bijvoederen van een product uit het ForFarmers Junior gamma is dan ook aan te raden. Zogende kalveren kunnen via een voorraadbak ad lib Vita Floc All Mash bijgevoederd worden.

Controleer na inscharen of ontwormen nodig is

Dieren in hun eerste weideseizoen kunnen vroeg of laat in het seizoen te maken krijgen met maagdarmwormen. Een besmetting is niet altijd onmiddellijk zichtbaar, maar zorgt wel voor groeivertraging. Onnodig behandelen kost niet alleen geld, het werkt ook resistentie tegen wormmiddelen in de hand. Niet behandelen als het noodzakelijk is, kost echter groei. Controleer overigens via mestonderzoek of uw dieren een maagdarminfectie hebben opgedaan.

Bijvoederen van vaarzen in de zomer

Bij voldoende kwalitatief gras, moeten vaarzen, ouder dan een jaar, de eerste maanden niet bijgevoederd worden. Als de grasgroei minder wordt of als de smakelijkheid afneemt, moet er wel worden bijgevoederd. Dat kan door ruwvoer bij te voederen (maïs, perspulp) om op die manier de drogestofopname op peil te houden. Vergeet echter niet om er extra eiwit aan toe te voegen. Drachtige vaarzen hebben de laatste maanden een lagere drogestofopname en de behoefte voor de groei van het kalf neemt fors toe. Deze vaarzen moeten dus nog harder bijgevoederd worden om aan  die energiebehoefte te voldoen.

Vitaliteit zoogkoeien

Bij het puur beweiden van zoogkoeien is er veelal een tekort aan mineralen. Dit kan aangevuld worden door een likemmer ter beschikking te stellen.  Een Univit Balans emmer van ForFarmers is hiervoor een perfecte invulling .