Waar ben je naar op zoek?

Topgrass voor meer en beter gras per hectare

Afbeelding: Topgrass Hydro Power Bag

De Topgrass-mengsels zijn gemaakt voor de eisen van nu en van de toekomst, waarbij ook veranderend weer een belangrijke factor is. De toegepaste innovaties rond voederwaarde en smaak en het keuzegemak dienen uiteindelijk één doel: dat de melkveehouder de volgende stap kan maken naar meer rendement uit ruwvoer van eigen land.

In onderstaand artikel komen volgende onderwerpen aan bod:

Unieke kengetallen voor voederwaarde en smaak

Grassen worden algemeen geselecteerd op basis van landbouwkundige eigenschappen zoals opbrengst en vitaliteit. ForFarmers doet veel aanvullend onderzoek en gaat een stap verder door ook te selecteren op voederwaarde kenmerken als MELK (energie), WDE (darmverteerbaar eiwit) en smaak. Dit is een verdieping op de beschikbare rassen in België en stelt de boer in de gelegenheid maximale genetische vooruitgang te boeken op zijn graspercelen. Daarnaast hebben we de keuzemogelijkheden sterk vereenvoudigd, zodat in veruit de meeste situaties met maar vijf mengsels de behoefte ingevuld kan worden. Landbouwkundig bevatten de Topgrass mengsels de allerbeste rassen van de rassenlijst, waarbij ook de kroonroestresistentie (smaakindex) top is.

Samenwerking met DLF

De innovaties zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met DLF, een wereldwijde speler in grasveredeling en leverancier van de grasrassen in de nieuwe Topgrass-mengsels. DLF deed al jarenlang onderzoek naar voederwaarde-eigenschappen van grasrassen. Door de nauwe samenwerking met ForFarmers is het gelukt om de verschillen in energie en eiwit duidelijk te krijgen. Zo blijkt onder meer dat tussen rassen met eenzelfde drogestofproductie verschillen van meer dan 10% in eiwitbenutting bestaan. Ook de benutting van energie uit gras voor melkproductie kan tussen individuele grasrassen sterk verschillen en dat maakt veel uit voor de inkomsten van de melkveehouder.

Een voorbeeld: verhoging van de voederwaarde van gras met +25 MELK per kg ds betekent voor een melkveebedrijf met 100 melkkoeien, 50 hectare grasland en 8.500 liter melk per koe, een extra voerwinst van €75,- per koe per jaar.

 

Het Topgrass-assortiment

Topgrass combineert de innovaties rond voederwaarde en smaak met eenvoud en keuzegemak: slechts vijf soorten mengsels zijn voldoende om te beantwoorden aan elke bedrijfssituatie en elk doel. De Topgrass mengsels zijn gemaakt voor de eisen van nu en van de toekomst, waarbij ook veranderend weer een belangrijke factor is. De toegepaste innovaties en het keuzegemak dienen uiteindelijk één doel: dat de melkveehouder de volgende stap kan maken naar meer rendement uit ruwvoer van eigen land.

Afbeelding: Topgrass schema 2022 NL
1

Topgrass Smakelijk, voor de hoogste grasopname van weidende koeien

Op percelen die beweid worden, is het belangrijk dat het gras zeer smakelijk is. Topgrass Smakelijk bevat grassoorten die maximaal scoren voor het onderdeel smaak. De weidende koeien kunnen genieten van het malse blad van gras dat zonlicht optimaal omzet in suikers en uitzonderlijk goed bestand is tegen kroonroest. De rassen in dit mengsel worden geselecteerd op basis van maximaal MELK (Meer Energie voor Lacterende Koeien) per kg ds en scoren maximaal op de Smaakindex.

 • Hoogproductief grasland met smakelijk gras
 • Hoge grasopname door maximale Smaakindex
 • Maximale melkproductie per kg drogestofopname
2

Topgrass M€LK, voor een maximale voederwaarde bij maaien

Topgrass M€LK is het grasmengsel bij uitstek voor de maaipercelen van bedrijven die zelfvoorzienend zijn in ruwvoer of een groot aandeel graskuil gebruiken in het rantsoen. Topgrass M€LK is gericht op de hoogste MELK opbrengst per kg ds. Dit kengetal van ForFarmers houdt, meer dan bijvoorbeeld VEM, rekening met de vertering van het gras in de koe. Hierdoor kan je een veel betere energie-inschatting maken en bij het samenstellen van het rantsoen gerichter sturen op melkproductie en gehaltes. Dat is nu wat wij bedoelen met ruwvoer door de ogen van de koe!

 • Maximale voederwaarde (MELK = Meer Energie voor Lacterende Koeien) per kg drogestof
 • Voor langjarig maaien
 • Maximaal melken uit gras
3

Topgrass Proti Power, voor een maximale drogestof-eiwitproductie bij maaien

Topgrass Proti Power is hét mengsel voor veehouders bij wie een maximale eiwitopbrengst (WDE: werkelijk darm verteerbaar eiwit) per hectare op nummer 1 staat. Hierdoor kan de aankoop van voereiwit worden beperkt. Voor bedrijven met een hoge melkproductie per hectare kan dit grasmengsel een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstelling om meer eiwit van eigen land te halen. Topgrass Proti Power scoort daarnaast zeer hoog op maaiopbrengsten. Met andere woorden: dit grasmengsel past perfect op bedrijven die beperkt zijn in ruwvoer of een hoog aandeel maïs gebruiken in het rantsoen. Het mengsel is uitstekend te combineren met klavers.

 • Maximale eiwitopbrengst (WDE) per hectare
 • Uitstekend mengsel om eventueel te combineren met vlinderbloemigen (bijv. klavers)
 • Bestseller
Afbeelding: Gras maaien
4

Topgrass Doorzaai, voor maximaal resultaat bij doorzaaien

Uiteraard heeft het Topgrass assortiment ook een doeltreffend en hoogkwalitatief grasmengsel voor het doorzaaien van grasland. Gegarandeerde opkomst is de belangrijkste eigenschap van Topgrass Doorzaai, onder meer vanwege het aandeel snel kiemende soorten (tetra’s) en het aandeel rassen die hoog scoren op een vroege beginontwikkeling. Topgrass Doorzaai is samengesteld met de toprassen uit de rassenlijst.

 • Samengesteld met de toprassen van de rassenlijst
 • Snel kiemende tetra’s
 • Hoge score op vroege beginontwikkeling
5

Topgrass Hydro Power, speciaal voor droge omstandigheden

Afbeelding: Droogtetolerant stempel

Omwille van de snel veranderende klimaatontwikkelingen zocht én vond ForFarmers een oplossing om een antwoord te bieden aan de droogte. Het nieuwe weidemengsel Topgrass Hydro Power groeit bij droogte langer door en blijft ook groen. Zo bespaar je een ronde beregenen.

 • Zeer hoge opbrengsten
 • Hoogste droogtetolerantie Index (DTI)
 • Zeer diepe beworteling >1,2m
 • Betere nutriënten opname

Maak samen met ons de juiste keuze!

Meer weten over de juiste Topgrass-keuze voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met je accountmanager, specialist of dealer. Of vul onderstaand formulier in en onze specialist neemt zo snel mogelijk contact op

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens