Waar ben je naar op zoek?

Zo ondersteunt u de klauwgezondheid tijdens hittestress

Seizoensnieuws Seizoensnieuws15-7-2021

Klauwproblemen staat nog altijd bovenin het lijstje met de meest voorkomende redenen voor afvoer. Een slechte klauwgezondheid wordt vaak door meerdere factoren veroorzaakt en is daardoor soms lastig te bestrijden. Hittestress speelt echter een belangrijke rol en daar kunt u op sturen.

Méér staan = extra belasting voor de klauwen

Een koe die last heeft van de hitte gaat langer staan. Door te blijven staan vergroot de koe haar lichaamsoppervlakte en kan ze meer warmte afstaan aan haar omgeving. Langdurig staan op een harde vloer zorgt echter voor een overbelasting van de klauwen, waardoor het risico op klauwproblemen toeneemt.

Om te voorkomen dat de koe lang blijft staan is het belangrijk om managementmaatregelen te nemen waardoor de koe haar warmte snel kwijtraakt, zoals:

  • Het isoleren van het dak
  • Ventilatoren en sprinklers
  • Voldoende fris drinkwater (10 cm waterbak per koe)
  • Voorkom lange wachttijden met melken
  • Voer op de koelere momenten van de dag

Voorkom een vitamine B-tekort

Een andere risicofactor voor een slechte klauwgezondheid is een vitamine B-tekort. Vitamine B is belangrijk voor de groei en het herstel van klauwhoorn en wordt geproduceerd door bacteriën in de pens. Onder hittestressomstandigheden hebben koeien echter een verhoogde kans op pensverzuring, waardoor het productieproces van biotine in de pens wordt verstoord. Hierdoor ervaren koeien problemen met het aanmaken van nieuw klauwhoorn, herstellen de klauwen minder snel en zijn ze vatbaarder voor klauwproblemen.

U kunt een vitamine B-tekort voorkomen door buffer (Rumi Buffer of Univit Buffer) toe te voegen aan het rantsoen. Buffer is een mineralenmengsel wat zorgt voor een hogere buffercapaciteit in de pens en zo pensverzuring helpt voorkomen. Hierdoor blijven de pensbacterieën in staat om zelf vitamine B aan te maken. Daarnaast bevat Univit Buffer ook vitamine B voor extra ondersteuning van de klauwgezondheid onder warme omstandigheden.

Afbeelding: gezonde klauw