Waar ben je naar op zoek?

Vorstpreventie voor de robotmelker

Advies van onze specialist Advies van onze specialist13-12-2022

Hoogste tijd om uw melkrobots na te lopen op vorst preventie. Een goede voorbereiding kan veel ergernis voorkomen en de robot kan zijn werk blijven doen. Ergernis nummer 1 bij de meeste veehouders zijn de nachtelijke telefoontjes dat er een storing is opgetreden. Daarom een aantal tips waaraan u moet denken om met plezier door te kunnen melken tijdens een koude periode.

De robot vorstvrij houden is zeker niet moeilijk. Nadeel is dat er nadrukkelijk rekening moet worden gehouden met de koeien die naar de robot toe moeten komen. Het aanzetten van een hete luchtkanon, andere soort gelijke objecten plaatsen of veranderingen in de robotruimte geven onmiddellijk onrust met als gevolg dat het aantal melkingen daalt. Minder melkingen is minder melk in de tank. Het doel is vorstpreventie in harmonie met een goed lopende (stress vrije) koe te bekomen.

1

Zorg voor een warmtebron

Zorg voor een warmtebron bij de robot. Koeien zijn zeer gevoelig voor geur en geluid en zullen in hun loopgedrag daarop reageren als u een heteluchtkanon plaatst. Een veel betere optie is een infraroodstraler, deze is geluidloos, geurloos en licht niet op. Bovendien is deze energiezuiniger en vochtbestendig.

2

Vloerverwarming?

Bij nieuwbouw kunt u kiezen om vloerverwarming te plaatsen.

3

Stof en vocht zijn een slechte combinatie

Wees alert op stof, smeer en vocht. Smeer bewegende delen (cilinders) goed in met bijvoorbeeld vaseline, vervang de beruchte bekertouwtjes wanneer deze ruw zijn. Ook deze touwtjes goed smeren.

4

Vermijd water

Werk zo min mogelijk met water in de robotbox (bevriezing en gladheid). Beperkt dit tot het reinigingen van de bekers, borstels, enz.

5

Positie robotarm

Wanneer het mogelijk is om de robotarm tijdens het melken terug te zetten in de rustpositie (onder de koe vandaan) heeft dat de voorkeur. Onder de koe is het vochtiger en geeft meer kans op bevriezing.

6

Isoleer meer

Zorg ervoor dat de robotruimte geïsoleerd is. Dit is o.a. mogelijk door het ophangen van transparante strokengordijnen.

7

Extra controle

Controleer 3 a 4 keer daags de robot op: aanslag laser/camera, het voergedeelte of deze schoon is, enz.

Tot slot is het aan te raden om de robot een winterbeurt/check tegen geven en daarbij direct het kalibreren van de voersoorten mee te nemen. Vooral dat laatste is vaak een vergeten kindje.

Wilt u meer informatie?

Neem dan contact op met onze specialisten of onze klantendienst. U kunt ook vrijblijvend onderstaand formulier invullen en onze specialist neemt zo snel mogelijk contact met u op.