Waar ben je naar op zoek?

Voeropname stimuleren door fris rantsoen

Seizoensnieuws Seizoensnieuws24-7-2019

De dagelijkse voeropname bepaalt in hoofdzaak wat uw koeien aan melk produceren en hoe hun algemene conditie evolueert. Stimuleren van de voeropname door het gemengde rantsoen (TMR) steeds zo fris mogelijk aan te bieden aan koeien is dus cruciaal. Hoe kan u dit realiseren?

Fris aanbieden van het rantsoen betekent eigenlijk het rantsoen meerdere keren per dag verstrekken. Dit is uiteraard niet altijd mogelijk in de praktijk. Het directe gevolg is dat kort na het verstrekken van het mengsel het aantal gisten en schimmels enorm toeneemt. Door de ontwikkeling van gisten en schimmels vinden omzettingsprocessen plaats en stijgt de temperatuur van het mengsel aan het voerhek. Zo ontstaat broei. Uit praktijkonderzoek blijkt dat bij een buitentemperatuur van 15° Celcius de temperatuur in het mengsel al oploopt. Temperatuurstijgingen van meer dan 20° C zijn niet ongewoon in geval van fermentatie, zeker niet in de zomermaanden. Per graad gaat gemiddeld 0,25% droge stof verloren wat leidt tot een daling van het droge stof percentage van het mengsel tot wel 5 % op een warme zomerdag. Hierdoor zullen uw koeien minder droge stof opnemen en uiteraard niet optimaal kunnen produceren.

Afbeelding: voeropname

Selko TMR als oplossing

Met de toevoeging van Selko TMR bent u verzekerd dat het mengsel langer fris blijft. De smaak blijft beter en de voederwaarde blijft op peil zodat uw koeien ook tijdens warmere dagen voldoende nutriënten opnemen. Selko TMR is een speciale combinatie van hoogwaardige organische zuren. Door de unieke balans van organische zuren wordt de microbiologische kwaliteit van het rantsoen verbeterd. Selko TMR wordt via een uniek procedé geproduceerd zodat het geen negatief effect heeft op de penswerking. Het is daarnaast onder alle omstandigheden stabiel en in een kleine dosering al zeer effectief. Het product verspreidt zich snel door het mengsel met behulp van speciale uitvloeiers. De ideale dosering is 2 à 3 kg per ton mengsel.

De organische zuren werken gericht op de veroorzakers van broei en gaan zo smaakbederf tegen. Hierdoor conserveert het mengsel en blijft de kwaliteit behouden. De koeien zullen hierdoor over de gehele dag een constanter voeropname patroon laten zien. Dit alles zorgt voor minder voerresten, een verbeterde melkproductie en mogelijks ook een lager celgetal.

Wil u in de komende periode het rantsoen ook fris kunnen blijven aanbieden aan uw koeien, neem dan vandaag nog contact op met ForFarmers: 051 33 57 60 - info@forfarmers.be