Waar ben je naar op zoek?

Uierverzorging na de wintermaanden

Sectornieuws Sectornieuws11-4-2019

Zijn uw koeien na de wintermaanden meer onrustig tijdens het melken?

Melkinstellingen

In de wintermaanden worden spenen gemakkelijker schraler, wat sneller voor irritatie of pijn zorgt. Juiste melkinstellingen hebben een grote invloed op de speenconditie. Door de koude in de wintermaanden kunnen verkeerde instellingen sneller aan het licht komen. Onregelmatige intervallen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een slechte klauwgezondheid en (over)volle robots. Wanneer de koe te vaak met weinig gemolken wordt, geeft dit een hoge belasting op het speenpunt. Het optimum is bij elk bedrijf en elke koe verschillend.

Stalhygiëne

Een schone en gladde uier zorgt ervoor dat er minder kans is dat er vuiltjes aan de uier blijft plakken. Wees dus kritisch op de haargroei van de uier en de staart. Het schroeien van uierhaar werkt snel en effectief. Het scheren van de staart zorgt voor een minder vuile uier. Dit doe je best zo’n 2 à 3 keer per jaar. Door kalk in de boxen te strooien, krijg je een drogere box en een minder gunstig klimaat voor bacteriën. Een overmaat aan kalk kan echter zorgen voor ruwere spenen die gevoelig worden. De koe staat dan vaker te trippelen in de robot waardoor de aansluitscore zienderogen achteruit gaat.

RAP

Met het Robot Analyse Programma (RAP) kunt u snel zien wanneer instellingen niet optimaal zijn. Doordat wij intensief samenwerken met verschillende robotleveranciers, kunnen wij u optimaal adviseren.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, neem dan gerust contact op met uw accountmanager of met onze klantendienst via info@forfarmers.be.