Waar ben je naar op zoek?

Uierverzorging in de wintermaanden

Advies van onze specialist Advies van onze specialist8-1-2020

Zijn uw koeien onrustiger in de wintermaanden tijdens het melken?

Melkinstellingen

In de wintermaanden worden spenen gemakkelijker schraler, wat sneller voor irritatie of pijn zorgt. Juiste melkinstellingen hebben een grote invloed op de speenconditie. Door de kou in de wintermaanden kunnen verkeerde instellingen sneller aan het licht komen. Onregelmatige intervallen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een slechte klauwgezondheid en (over)volle robots. Wanneer de koe te vaak met weinig melk gemolken wordt, geeft dit een hoge belasting op de speenpunt. Het optimaal resultaat is bij elk bedrijf en elke koe verschillend.

Stalhygiëne

Een schone en gladde uier geeft minder kans voor vuil om aan het uier te blijven plakken. Wees kritisch op de haargroei op het uier en de staart. Het schroeien van uierhaar werkt snel en effectief. Het scheren van de staart zorgt voor een minder vuil uier, voer dit zo’n 2 à 3 keer per jaar uit. Het strooien van kalk in de boxen betekent een drogere box en een minder gunstig klimaat voor bacteriën. Een overmaat aan kalk kan echter ruwere spenen veroorzaken.

RAP

Met het Robot Analyse Programma (RAP) kan het snel inzichtelijk gemaakt worden wanneer instellingen niet optimaal zijn. Door de intensieve samenwerking met verschillende robotleveranciers zijn we in staat om u te adviseren.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, neem dan gerust contact op met ForFarmers via info@forfarmers.be of via +32 (0)51 33 57 60.

Afbeelding: uierverzorging