Waar ben je naar op zoek?

Tips voor hittestress bij jongvee

Tips For Farmers Tips For Farmers8-4-2020

Ook kalveren hebben bij hoge temperaturen last van hittestress en drukkend warm weer (hoge luchtvochtigheid) verhoogt dat effect. De eerste duidingen op hittestress bij kalveren ziet u al vanaf 20 graden Celsius. Hier leest u enkele handige en praktische tips om uw jongvee door deze stressperiode te loodsen.

Kalveren die al voor de geboorte werden blootgesteld aan hittestress zijn gemiddeld drie kg lichter als ze worden geboren. Deze kalveren hebben een hogere lichaamstemperatuur en de immunoglobuline-opname (afweerstoffen) is duidelijk lager. Daarbij komt nog dat hittestress bij het moederdier ook invloed heeft op de gewichtsontwikkeling van het kalf. Deze kalveren groeien per dag gemiddeld 0,2 kg minder tot aan het spenen en zijn al aanzienlijk lichter als ze van de melk gaan.

Koeien kalven in een warme periode eerder af, denk hierbij aan 2 à 5 dagen eerder. Daardoor is de biest van mindere kwaliteit. Door meer eiwit te voeren en de dieren eerder droog te zetten, kan dat risico verkleind worden. Altijd wat extra opslag voorzien van kwalitatieve biest is uiteraard ook handig. Ingrepen bij de kalveren, zoals onthoornen, enten of het verplaatsen naar andere groepen of hokken, doet u bij hoge temperaturen het best in de koelere ochtenduren. Typische verschijnselen van hittestress bij kalveren zijn een lagere voeropname en ‘pompende’ kalveren. Als u onderstaande tips opvolgt, komen uw kalveren de warme periodes beter door: 

De melkperiode:

 • Biest bewaren in de koelkast.
 • Een fles vullen met water en in de diepvries bewaren. Vervolgens kunt u deze fles in de emmer met biest plaatsen, waardoor de temperatuur van de biest sneller gaat dalen (een snelle daling van de temperatuur zorgt voor minder bacteriegroei).
 • Biestkwaliteit blijven meten in relatie met droogstand is belangrijk.
 • Bij hitte moeten de kalveren rijkelijk worden voorzien van fris drinkwater. De wateremmers moeten dus groot genoeg zijn en wel zo groot dat de kalveren ze tussen twee vulbeurten niet leegdrinken. De tijd tussen twee waterbeurten mag niet langer dan 24 uur zijn. Gooi het restant weg bij het bijvullen. Zorg ook dat de emmer in de schaduw hangt en voorkom dat er voer in kan komen. Maak de emmer wekelijks schoon met een borstel en een geschikt reinigingsmiddel. Controleer regelmatig de mest van de kalveren; is die droog, dan drinkt het kalf niet genoeg.
 • Om een tekort aan mineralen te voorkomen, is het extra aanbieden van Vita
  Elektrolyt zinvol. Wees echter terughoudend met kalium en natrium: een overschot verhoogt de kans op pensverzuring.
 • Zorg dat de kalveren ook ruwvoer blijven vreten door steeds vers en fris voer te voorzien. Selectie is nooit veraf en dan bestaat er vooral in systemen waarin jongvee kan selecteren kans op een verlaging van de pH in de pens

Huisvesting:

 • Zorg voor extra koeling door ventilatoren en/of het nat houden van het dak en/of het bekalken van de lichtplaten.
 • Plaats de iglo’s waar schaduw is. Op die manier zullen de kalveren beschermd zijn tegen de directe instraling van de zon in de namiddag.
 • Open de ventilatiegaten van de iglo’s.
 • Zorg voor voldoende afstand tussen twee iglo’s, dan kan de lucht namelijk nog circuleren. Aanbevolen is een meter afstand tussen twee iglo’s en drie meter tussen twee rijen met iglo’s.
 • Zet de iglo’s aan de achterkant iets hoger door ze bijvoorbeeld op een paar bakstenen te laten rusten. Dan kan extra lucht in de iglo komen en dat stimuleert de circulatie.
 • Zijn de kalveren gehuisvest in een stal, dan kan met een voldoende hoge luchtsnelheid (2,5 m/s) worden gezorgd dat de kalveren zichzelf beter kunnen koelen. Open vensters en/of gordijnen in de kalverstal.
 • Overbezetting moet met warm weer vermeden worden. Ook groepsiglo’s moeten in hitteperiodes lager bezet zijn. Het voorkomt dat de kalveren elkaar opwarmen.
 • Gebruik, als het even mogelijk is, zand als strooisel in de hitteperiodes. Zand isoleert slecht en leidt de warmte snel weg. Indien zand als strooisel niet mogelijk is, ververs het strooisel vaker. Strooisel dat meer mest en urine bevat, produceert warmte en slaat dat op. Strooi een beetje minder dik op. Een dik pak strooisel slaat immers meer warmte op en zorgt dus voor een warmer microklimaat. Mest dus regelmatig uit!
 • Als kalveren een uitloop hebben, kunnen ze zelf kiezen welk klimaat het best bij hen past.
 • Bij tropische temperaturen is het vernevelen van water over het staldak te overwegen.
 • Het bestrijden van vliegen vermijdt nog meer stress bij de kalveren.

Met deze tips loodst u uw jongvee perfect door de zomer heen. Wilt u hier nog meer info over, neem dan gerust contact op met ForFarmers.

Afbeelding: ff_Hittestress_005