Waar ben je naar op zoek?

“Dankzij goed plan van aanpak behaal ik mooie resultaten met mijn melkrobot”

In het Antwerpse Hove bevindt zich het melkveebedrijf van Bart Van der Heyden. In het jaar 1992 nam Bart dit melkveebedrijf over met 100 melkkoeien en 90ha aan weiland. Na een 8-tal jaar, in 2000, besliste hij om een nieuwe stal te bouwen met nieuwe melkstal. In 2010 stapte Bart over op robotmelken met twee robots. Hij maakte die keuze om het arbeidsgemak te verbeteren en de fysieke belasting te verminderen. Dat liep heel goed, want in 2015 plaatste hij al een 3de melkrobot bij waar de vaarzengroep nu op gemolken wordt. We gingen even bij Bart op bezoek en luisterden naar zijn succesverhaal.

Afbeelding: Afbeelding Bart Van der Heyden_website

Focus op ruwvoermanagement

Bart Van der Heyden: “Op mijn bedrijf heb ik een heel duidelijke visie: ik wil zo efficiënt mogelijk melken met zoveel mogelijk ruwvoer. Daarom investeer ik veel tijd en moeite om een goed ruwvoermanagement uit te bouwen. De keuze om te focussen op veel en goed ruwvoer is er mede gekomen omdat ik VLOG-gecertificeerde melk produceer. De eiwitrijke grondstoffen in dit segment zijn heel duur, dus daarom is het belangrijk dat ik zoveel mogelijk eiwit van m’n eigen land haal. Met het advies van de vertegenwoordiger en de ruwvoerspecialist van ForFarmers slaag ik erin om dit tot een goed einde te brengen.”

ruwvoer
ForFarmers specialist Sam Peeters (rechts) bekijkt samen met Bart het ruwvoer.

Plan van aanpak

“Naast het (ruw)voeradvies zorgt ForFarmers ook voor een stevige begeleiding omtrent het algemeen management én het robotmelken op mijn bedrijf. De afgelopen jaren had ik steeds het gevoel dat ik niet het maximale uit mijn koeien en mijn melkrobot haalde. Ik melkte gemiddeld 9500 kg melk, maar ik voelde dat er veel meer in zat. Naar aanleiding daarvan heb ik samen met ForFarmers een plan van aanpak opgesteld, dat ervoor zorgde dat mijn bedrijf stap voor stap dichter bij de doelstellingen kwam die ik voor ogen had: 11 000 kg melk en een betere loop op de robot.”

“Ten eerste kreeg ik van de robotspecialist van ForFarmers het advies om te werken met twee gemengde groepen in plaats van met een opstartgroep en een einde-lactatiegroep. Daardoor ontstond er een betere tijdsverdeling en een beter aantal melkingen op de twee robots. Ten tweede besloten we om de bezetting in de vaarzengroep omlaag te halen om zo meer ruimte te creëren in die vaarzengroep. Zo ben ik erin geslaagd om het potentieel van mijn vaarzen beter te benutten, waardoor ze in productie opvallend veel gestegen zijn. Bovendien adviseerde ForFarmers mij om het transitiemanagement ook anders aan te pakken, of beter gezegd: te optimaliseren. Daardoor staan de koeien frisser aan de start van een nieuwe lactatie en is vooral de persistentie verbeterd door een verbeterd energieniveau na het afkalven. Hierdoor is ook de vruchtbaarheid op mijn melkveebedrijf aanzienlijk beter geworden. De robotspecialisten bij ForFarmers hebben bovendien een solide kennis van verschillende merken van melkrobots. Robotspecialist Sam hielp mij om de instellingen van mijn robot te optimaliseren door onder andere de melkpermissies en de krachtvoerinstellingen bij elke rantsoenaanpassing bij te stellen. Tot slot kan ik dankzij het robotanalyseprogramma RAP 2.0 van ForFarmers samen met de robotspecialist heel kort op te bal spelen. We kunnen dankzij deze data-analyse mijn resultaten nog beter in beeld brengen, analyseren en deze dan vertalen naar gepaste stappen in de praktijk. We kunnen bijvoorbeeld perfect monitoren wat het effect is van bepaalde aanpassingen in onder andere het rantsoen of de instellingen van de robot. Al deze zaken hebben ertoe geleid dat ik met gemiddeld zo’n acht koeien minder een kleine 500 kg meer melk produceer, wat toch al snel 4 kg melk per koe extra betekent. Bovendien heb ik veel minder werk in de stal in vergelijking met een half jaar geleden.”

Toekomstvisie

Bart: “Door deze goede resultaten heb ik dan ook veel zin om het in de toekomst nog beter te gaan doen. Ik wil de efficiëntie en de melkproductie op mijn bedrijf nog verder verhogen en dat uiteraard zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de melk. Ook wil ik de benutting van mijn eigen ruwvoer nog verder verbeteren, zodat ik minder eiwit moet aankopen en het aantal ruwvoermelk per koe nog verder kan doorstijgen.”

Neem direct contact op met de robotspecialist!

Wilt u net zoals Bart een succesvolle robotmelker worden? Twijfel dan niet en neem (vrijblijvend) contact op met onze robotspecialist via onderstaand formulier. We contacteren u zo snel mogelijk.

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens