Waar ben je naar op zoek?

Partners op het robotbedrijf

Advies van onze specialist Advies van onze specialist12-5-2023

Interview met robotmelker Hans Thielemans en de robotspecialist Sam Peeters.

Over partnerschap gebaseerd op vertrouwen in expertise en kennis bij het runnen van een robot melkbedrijf. Thielemans runt een bedrijf met 195 koeien en 3 DeLaval robots. Zijn doel is om tussen de 2 en 2,1 miljoen liter melk te produceren met zijn robots.

Sam Peeters, robot- en melkveespecialist, speelt een belangrijke rol in dit succesverhaal. Na eerst andere voederleveranciers te hebben geprobeerd, komt Hans Thielemans via DeLaval in contact met Sam die een grondige analyse van het bedrijf maakt en zo de problemen met de voeding oplost. Hans Thielemans is erg blij dat hij altijd contact kan opnemen met Sam en écht op hem kan rekenen. Wat bij de andere bedrijven niet mogelijk was. De korte vertrouwenslijnen tussen Thielemans en Peeters stellen hen in staat om proactief te zijn en problemen snel op te lossen. Ze dagen elkaar uit om steeds hogere doelen te bereiken en te blijven leren.

Dit is een écht verhaal over mensen die geloven in elkaar en in een mooie gezamenlijke toekomst.

En dat kan jij ook met eigen ogen gaan ontdekken op de VIPdag op 01/06/23 wanneer Hans &Sofie Thielemans hun bedrijf openstellen.

Zet Hans en Sam samen aan tafel en je krijgt dit levendige verhaal:

Doelstellingen, cijfers en feiten zijn de sleutel tot succes

Hans Thielemans start zijn verhaal met de stevige doelstelling om tussen de 2 miljoen en 2,1 miljoen liter melk te produceren met behulp van 3 robots. Dit vereist ongetwijfeld een aanzienlijke investering. Hoe ziet hij de rol van Sam als robotspecialist in het geheel?

Hans: Voor mij betekent de kennismaking met Sam heel veel, omdat we in 2020 zijn begonnen met melken en in de tussentijd twee andere voederleveranciers hebben gehad waarmee het niet werkte. Via DeLaval kwamen we met hem in contact en dat kreeg een vervolg door een uitgebreide analyse van ons bedrijf uit te voeren. We kwamen tot de conclusie dat het probleem niet bij ons lag, wat de vorige leveranciers wel beweerden. Vervolgens hebben we samen met Sam een plan opgesteld met doelstellingen voor het hele jaar, die we hebben weten te behalen.

Werken op basis van feiten is voor jou de sleutel tot een succesvolle samenwerking?

Hans: Ja, snel ontdekten we dat onze koeien niet optimaal presteerden. Het herzien van de voeding en de instellingen van de robot resulteerde binnen korte tijd in zichtbare verbeteringen in de melkproductie. We hebben ons rantsoen helemaal doorgelicht en veel aanpassingen gedaan. Op basis van die feiten hebben we onze doelstellingen weten te behalen.

Investeren in robotmelken of niet?

Als je twijfelt of je moet investeren in robotmelken, dan is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat jouw prioriteiten zijn en wat je verwacht van een dergelijke investering. In mijn geval wilde ik niet afhankelijk zijn van arbeid en wilden mijn echtgenote Sofie en ik zoveel mogelijk werk in de stal zelf kunnen doen. Bij het ontwerp van onze stal hebben we er daarom rekening mee gehouden dat één persoon veel werk zelf kan uitvoeren.

Over het algemeen ben ik tevreden over onze robotmelksystemen, maar we hebben wel twee kostbare jaren verloren vanwege een verkeerde keuze van voederpartner. Mijn advies zou dus zijn om goed onderzoek te doen naar de verschillende systemen en partners voordat je investeert in robotmelken. Zo kun je ervoor zorgen dat je de beste keuze maakt voor jouw bedrijf en situatie.

Partnerschap en vertrouwen

Afbeelding: Hans Thielemans

Het woord viel al een aantal keer, de juiste partner, is van cruciaal belang. Hans Thielemans zegt vol overtuiging: Het is niet altijd makkelijk om advies te vragen, maar ik heb echt veel gehad aan een partner waarbij ik te rade kon gaan. Bovendien kan ik Sam op elk moment van de dag bellen. Als hij niet direct kan antwoorden, stuurt hij sowieso een bericht en komt hij snel langs. Dat was bij andere partijen niet het geval, en aangezien we niet binnen kantooruren kunnen werken, is dit voor ons echt van onschatbare waarde.

We mogen niet vergeten dat er stevige doelstellingen zijn op ons bedrijf, en dus hebben we echt korte lijnen nodig. Als we zaken zien die we liever niet zien, sturen we dat direct bij. Dit kan gaan over instellingen of rantsoenbeheer. Het is echt handig dat we alles onmiddellijk kunnen zien en opvolgen en daarmee proactief aan de slag gaan. We hoeven niet te wachten tot het te laat is om in te grijpen, want dat betekent stappen terugzetten die we dan weer moeten inhalen.

Een goed rantsoen met AllMiXX

Voor wat betreft rantsoen, is AllMiXX een belangrijk thema op de VIPdag. Wat heeft jou overtuigd om met AllMiXX te werken?

Sam stelde verschillende rantsoenopties voor, waaronder AllMiXX, en ik heb hem de vrije hand gegeven. Uiteindelijk bleek AllMiXX positief te werken en zijn we erbij gebleven. Sam maakt elke maand de kostprijsberekening en houdt rekening met alle factoren zoals de melkprijs, de gehaltes en de liters. Ik heb met Sam besproken dat het mij eerst wat duur leek, maar het werkt op alle vlakken, inclusief voor de gezondheid van de koeien. We zijn volledig overgestapt op AllMiXX en hebben de gerst-tarwemengeling eruit gelaten. Hierdoor hebben we kunnen besparen op bestendige soja, die momenteel erg duur is, en hebben we de eiwitbehoefte kunnen invullen én de kostprijs scherper kunnen zetten. Kortom, AllMiXX is cruciaal voor ons rantsoen.

VIPdag op 01/06/23

Hoe zijn jullie eigenlijk op het idee gekomen voor deze VIPdag?

Wel, onze voederadviseur heeft ons deze vraag gesteld en we zijn er meteen op ingegaan. Ons bedrijf heeft mooie resultaten behaald die we graag aan de buitenwereld willen tonen. Natuurlijk was het belangrijk dat ons bedrijf goed draait en dat er liters op de robots staan, en dat is nu zeker het geval. We zijn blij dat we onze positieve ervaringen kunnen delen, vooral omdat veel mensen nu behoefte hebben aan inspiratie en voorbeelden van wat er mogelijk is. We zijn blij dat jullie als leverancier ook voor de lange termijn gaan en partnerships op een positieve manier ondersteunen, en we kijken uit naar een geslaagde VIPdag.

SCHRIJF JE IN VOOR DE VIP-DAG

Welkom op het bedrijf van de familie Thielemans op 1 juni