Waar ben je naar op zoek?

Minder voerkosten en hoger rendement door goed verteerbare maïsrassen!

Sectornieuws Sectornieuws1-2-2021

Snijmaïs is de belangrijkste bron van energie in het rantsoen. De energie uit snijmaïs komt voornamelijk uit het zetmeel en de celwanden. Enerzijds is de verteerbaarheid van zetmeel in maïs altijd goed, namelijk ongeveer 100%. Maar anderzijds is de benutting van de energie uit de celwanden afhankelijk van de celwandverteerbaarheid. Hoe hoger deze NDF-verteerbaarheid, hoe meer energie er uit de celwanden komt. De celwandverteerbaarheid varieert tussen de 40 en 60%  bij de verschillende maïsrassen. Het is daarom belangrijk dat u bij uw maïsrassenkeuze veel aandacht besteedt aan een hoge celwandverteerbaarheid. Omdat ook wij bij ForFarmers dit heel belangrijk vinden, scoren al onze maïsrassen heel goed op het vlak van celwandverteerbaarheid.

Wat is het rendement van een hoge verteerbaarheid van maïs?

Een hoge celwandverteerbaarheid zorgt voor een hoog VEM-gehalte in uw kuil en dus voor meer melk uit dezelfde hoeveelheid maïs. Uw koeien gaan maïs met een hoge celwandverteerbaarheid namelijk efficiënter benutten.  

Maar wat betekent een hoge celwandverteerbaarheid nu op uw maïskuilanalyses? Hieronder ziet u het effect van een hoge celwandverteerbaarheid in een vergelijking van twee maïskuilanalyses. Qua drogestofgehalte (37%) en zetmeel (385 gram/kg ds) zitten deze 2 kuilen op exact hetzelfde niveau. Toch heeft kuil 2 (1014 VEM) een hoger VEM-gehalte van 89 per kg DS t.o.v. kuil 1 (925 VEM). Het verschil in VEM-gehalte tussen deze twee kuilen ontstaat door een verschil in celwandverteerbaarheid. In kuil 2 ligt de NDF-verteerbaarheid 10% hoger t.o.v. kuil 1.

kuilanalyse 1
Kuilanalyse kuil 1 (klik om te vergroten)
kuilanalyse 2
Kuilanalyse kuil 2 (klik om te vergroten)
  Zetmeelgehalte VC-NDF VEM Kg ds maïs in rantsoen Extra VEM/koe Extra melk/koe/dag WINST (100 MK)
Kuil 1 386 44% 925 9      
Kuil 2 389 54% 1014 9 + 801 + 1,75 l + €19 200

Een hogere verteerbaarheid van maïs levert op elk bedrijf een groot financieel voordeel op.  Een hoge celwandverteerbaarheid brengt veel extra VEM’s aan in uw kuil zonder dat u extra kosten heeft. Uw koeien zullen deze maïs met een hoge celwandverteerbaarheid ook nog eens efficiënter gaan benutten en meer melk gaan produceren uit dezelfde kilogrammen maïs. Kuil 2 (54% NDF/1014 VEM) levert per koe per dag 800 VEM extra aan in het totale rantsoen t.o.v. kuil 1 (44% NDF/ 925VEM). Deze extra VEM’s zullen zich omzetten in 1,75 liter extra melk per koe per dag. Voor een bedrijf van 100 melkkoeien levert dit 64 000 liter extra melk op per jaar! Deze extra liters leveren u al snel een extra inkomen van €19 000/jaar op!

Kortom; dit zijn de voordelen van goed verteerbare maïs:

  • Hogere ruwvoeropname
  • Betere penswerking
  • Gezondere koeien
  • Betere vertering van uw maïs
  • Efficiëntere benutting van maïs = meer melk uit uw maïs!

Hecht dus belang aan een goede celwandverteerbaarheid van uw maïsrassenkeuze!

Wenst u graag meer informatie? Neem dan gerust contact op met onze specialisten via info@forfarmers.be of vul onderstaand contactformulier in en onze specialist neemt vrijblijvend contact met u op.

Meer info? Contacteer ons vrijblijvend.

Lees in ons privacy statement hoe ForFarmers omgaat met uw persoonsgegevens