Waar ben je naar op zoek?

Maïskuilen 2022 vragen een uitgekiende rantsoenstrategie

Sectornieuws Sectornieuws9-1-2023

De maïskuilen van 2022 kenmerken zich vooral door een lager zetmeelgehalte in combinatie met een hoog droog stofgehalte. Toch ligt in veel gevallen de VEM-waarde niet veel lager dan voorgaande jaren. Reden hiervoor is de hoge verteerbaarheid van de NDF-fractie: deze laatste ligt in veel gevallen vlot boven de 55 %. Op het eerste gezicht lijkt dit tegengesteld te zijn want normaal is er een verband tussen het droog stofgehalte en de verteerbaarheid van de NDF-fractie: hoe droger de maïskuil, hoe lager de verteerbaarheid van de celwanden. Dit jaar echter is dit verband er niet en wel omdat de maïs na de droge zomer zeer snel afgerijpt is. Hierdoor werd er al in augustus maïs gehakseld waardoor de plant zelf veel minder verhout en verouderd was tegenover een normale oogstperiode in september – oktober.   

Afbeelding: mais

Hoe bereik je die goede VEM-waarde

De hogere verteerbaarheid compenseert het gemis aan zetmeel waardoor een goede VEM-waarde bekomen wordt. Dit leidt echter niet tot vlot melkende maïskuilen enerzijds en anderzijds zie je dit ook niet terug in de vertering van de mest. Hier kan je echter wel wat aan doen door de bacteriën in de pens maximaal te ondersteunen zodat ze optimaal hun werk kunnen doen.  

Naast het inzetten van een aantal toevoegingen aan het rantsoen zoals RumiBest ter verbetering van de celwandvertering en de Penstimulator + om de pens maximaal te ondersteunen beschikt ForFarmers met behulp van de F2M kengetallen over een uniek instrument om van elke kuil toch de juiste inschatting te maken. Dit resulteert in een voor u voorspelbaar resultaat met gezonde vlot melkende koeien.  

Bent u na het lezen van dit artikel nieuwgierig geworden naar wat dit voor u zou kunnen betekenen en wil u ook de juiste inschatting maken van uw kuilen en rantsoen, neem dan vandaag nog contact op met ForFarmers.