Waar ben je naar op zoek?

Kom je wel het jaar door met jouw ruwvoervoorraad?

Seizoensnieuws Seizoensnieuws16-9-2022

Veel meer nog dan vroeger hebben de klimaatomstandigheden en de mondiale marktsituatie een onmiddellijke en serieuze impact op de dagelijkse werking van je bedrijf. We hebben een zeer droge zomer achter de rug. Misschien wel de droogste ooit. En deze heeft fel ingehakt op de ruwvoervoorraden. Er is veel minder gras gemaaid en ook de maïskuilen liggen vaak minder hoog. De kwaliteit van de maïs is dan weer op zijn minst variabel te noemen. Positief zijn gelukkig wel weer de melkprijzen. Als je je cashflow positief wil krijgen en houden, kan het ruwvoer weleens roet in het eten gooien. ForFarmers denkt natuurlijk met je mee heeft daarom enkele producten ontwikkeld die zowel technisch als economisch zeer interessant zijn. 

Ruwvoer of bijproducten kopen?

Het tekort aan ruwvoer kan opgevangen worden door bijproducten. Dit is echter in kleine mate het geval. Het rantsoen kan maar maximaal uit 3,5 kg droge stof aan bijproducten bestaan. Ruwvoer aankopen is natuurlijk ook een optie. Maar bedenk dat je dit steeds opnieuw moet inkuilen. Dit vraagt extra werk en zorgt ongetwijfeld voor bewaarverliezen. Daarbij komt nog eens dat zowel bijproducten als ruwvoer aankopen een dure aangelegenheid is. Ook de kwaliteit van aangekocht ruwvoer is vaak onder de verwachtingen waardoor de technische resultaten zwaar onder druk komen te staan. En zelfs bepaalde bijproducten zijn momenteel schaars, zoals bietenpulp of restproducten van aardappelen.

Keuzestress? Niet nodig met AllMiXX!

Afbeelding: WhatsApp Image 2022-09-09 at 1.56.17 PM (1)

Ga met een gerust hart voor deze  topkeuze: AllMiXX. De meest eenvoudige, goedkopen én duurzame voeroplossing. Smakelijk, stapelbaar en een variatie van 15 tot 40% aan ruw eiwit. En geschikt voor melk- vlees en jongvee, en geiten. Niet twijfelen dus. 

Ik heb nu toch nog ruwvoer genoeg ...

Wanneer je op een economisch en technisch verantwoorde manier ruwvoer wil vervangen, dan kan je daar beter maar tijdig mee beginnen. Het is namelijk veel beter om gedurende een lange periode een klein deel van het ruwvoer te vervangen, dan plots uw rantsoen om te gooien en veel ruwvoer te moeten vervangen. Dit zorgt voor een te grote schommeling in het rantsoen waardoor er stress ontstaat bij de koeien. Grote rantsoenschommelingen zorgen voor een grote druk op de technische resultaten met desastreuze economische resultaten als gevolg. 

Stalbalans

Analyseer nu al de ruwvoervoorraden. Denk aan het totaalplaatje van ruwvoer, bijproducten en pulp. Bereken wat je nodig hebt voor het aantal dieren, aanwezig en voorspeld.  En stel jezelf de belangrijke vraag “hoelang kan ik hier mee verder?”.  

Natuurlijk helpt je ForFarmers accountmanager of specialist je hier graag bij.  

Wil je ook graag de verschillende mogelijkheden bekijken voor jouw specifieke situatie? Neem dan vandaag nog contact op met uw accountmanager of rechtstreeks met ForFarmers (051 33 57 60 - info@forfarmers.be).